Nieuwe verfilming voor ’1984’; ook Tartts ‘Puttertje’ wordt film

Van George Orwells dystopische klassieker 1984 een nieuwe verfilming in de maak. En ook van Donna Tartts Het puttertje wordt een film gemaakt.

Paul Greengrass, die eerder verantwoordelijk was voor The Bourne Ultimatum en Captain Philips, heeft getekend voor de regie van de nieuwste filmversie van 1984, meldt Deadline.

Het initiatief voor de film komt van studio Sony Pictures. De roman werd eerder verfilmd in 1956 en in 1984, het jaar waarin het in 1949 gepubliceerde toekomstverhaal zich afspeelt.

Door de roman over een totalitair regime, waarin zelfs verliefd worden gevaarlijk is voor de hoofdpersoon, is de term Big Brother bekend geworden.

Wanneer de film moet uitkomen en welke acteurs de hoofdrollen gaan spelen is nog niet bekend.

Peter Straughan werkt volgens The Wrap aan het script van de filmversie van Het puttertje, de dikke roman van Donna Tartt die in het Engels The Goldfinch heet en dit jaar de Pulitzerprijs voor de literatuur won.

Het puttertje verscheen in september 2013, een maand voor de verschijning van de Amerikaanse editie. De roman draait om het gelijknamige schilderij van de Delftse meester Carel Fabritius uit 1654 en speelt zich deels af in Amsterdam. In het boek wordt het schilderij gestolen door een jongen die een bomaanslag in een museum overleeft.

Naar verwachting wordt Donna Tartt betrokken bij creatieve beslissingen en de regie van de film. Peter Straughan heeft ervaring met boekverfilmingen. Eerder schreef hij filmscripts op basis van onder meer de boeken How To Lose Friends and Alienate People en The Men Who Stare at Goats.

    • een onzer redacteuren