Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Faith No More is terug - beluister hun nieuwe ‘Motherfucker’

Wie onder de achttien is heeft het hele bestaan van Faith no More misschien een beetje gemist – maar de legendarische rockband is terug, en hoe. Faith No More, bekend van hits als ‘Easy’ (as a sunday morning, die Commodores-cover), ‘Falling to Pieces‘ en ‘Epic‘, maakt na achttien jaar een nieuwe plaat en heeft daar

Mike Patton, frontman van Faith No More op Lowlands in 2009.
Mike Patton, frontman van Faith No More op Lowlands in 2009. Foto Andreas Terlaak / NRC

Wie onder de achttien is heeft het hele bestaan van Faith no More misschien een beetje gemist - maar de legendarische rockband is terug, en hoe. Faith No More, bekend van hits als ‘Easy’ (as a sunday morning, die Commodores-cover), ‘Falling to Pieces‘ en ‘Epic‘, maakt na achttien jaar een nieuwe plaat en heeft daar vandaag de eerste single van uitgebracht.

Beluister ‘Motherfucker’ van Faith No More:

Het nieuwe nummer, ‘Motherfucker’, is geproduceerd door bassist Bill Gould en is het eerste nieuwe werk sinds Album of the Year uit 1997, waarna de band werd opgedoekt. Volgens keyboardspeler Roddy Bottum gaat het nummer over verantwoordelijkheid, zo zegt hij tegen Rolling Stone.

“Het komt er op neer dat we zelf nieuw werk hebben gemaakt, opgenomen en gemixt, en het uitbrengen op ons eigen label. Het is enorm belangrijk voor ons om alleen aan onszelf antwoorden verschuldigd te zijn op dit punt van onze carrière. Daar gaat het nummer over.”

‘Motherfucker’ klinkt als een mix tussen het vroege, meer springerige werk en het wat latere, ambitieuzere werk van de band. Het is tekstueel kritisch op de maatschappij, en tamelijk zwaarmoedig. Tegelijk is de muziek, ondanks het doormarcherende ritme en de allesbehalve kinderachtige tekst vrij licht verteerbaar. Stemkunstenaar Mike Patton is nog altijd ontzettend in vorm, laat hij gelukkig ook in dit nieuwe werk horen tijdens het theatraal gezongen bombastische refrein, dat wordt afgewisseld met een soort rap van bassist Bottum. Zo’n offbeat eerste single is voor veel fans vast een welkome toevoeging aan het repertoire, want hoewel het nummer fris en nieuw klinkt is het ook heel erg Faith No More: het is spannend, er zit gekte in, en het is zeer muzikaal.

Faith No More speelde het nummer eerder dit jaar al eens live, en in 2011 al speelde de band nieuw nummer ‘Matador’ bij een concert. Ook dat is geen snelle snack, maar een heavy rockmaaltijd. Veel bas en uithalen van Patton.

Matador van Faith No More, live in Brazilië:

Faith No More wordt gezien als wegbereider voor veel bands, met grote muzikale invloed op de rock- en alternatieve muziek. Volgens Nirvana-bassist Krist Novoselic zou er geen Nirvana zijn zonder Faith No More. En ook bands als Metallica, Alice in Chains en Guns N’ Roses zouden de band hebben genoemd als grote invloed. Tegen Beacon Moment zei Slipknot-voorman Corey Taylor vorig jaar dat zijn leven veranderde toen hij Faith No More zag optreden.

‘Motherfucker’ wordt op 28 november op zeven-inch vinyl uitgebracht (5.000 exemplaren), op Record Store Day. Het nieuwe album moet in april 2015 uitkomen, op hun eigen Ipecac Recordings. De band gaat volgend jaar weer op tour, en doet daarbij twee festivals in Duitsland, een in Oostenrijk, een in Groot-Brittannië en een in Frankrijk aan.