Economische schade door ebola veel lager dan was verwacht

None
Foto ANP

De economische schade als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika lijkt veel minder groot te worden dan aanvankelijk becijferd. De Wereldbank stelt het verwachte schadebedrag van maximaal 32 miljard dollar (25,5 miljard euro) bij naar 3 tot 4 miljard.

De 32 miljard die de Wereldbank eerder berekende was het zwartste scenario, zei Francisco Ferreira, de hoogste econoom voor Afrika bij de Wereldbank, gisteren tijdens een lezing in Johannesburg. „Het risico is verlaagd, omdat de ziekte in sommige landen succesvol is ingedamd. Volgens persbureau Reuters zei Ferreira dat het bedrag niet nog lager is omdat er grote paraatheid en scherpe focus nodig zijn.

De Wereldbank noemde het bedrag van 32 miljard dollar in oktober, toen de bank een mogelijke grote uitbraak buiten de zwaarst getroffen landen Guinea, Sierra Leone en Liberia meerekende. Dat zou de regio potentieel tientallen miljarden aan dollars in internationale handel en toerisme kunnen kosten. De bestrijding en preventie kwam daarna op gang. Dat heeft de economische schade beperkt.

Ferreira zei dat de economische schade alsnog uit de hand kan lopen als autoriteiten nu achterover gaan leunen. Het toerisme heeft sowieso zwaar te lijden onder de epidemie. Angst voor het virus is de belangrijkste reden voor reizigers om weg te blijven, ook uit landen als Kenia en Zuid-Afrika waar geen ebola voorkomt. Ebola heeft volgens de laatste schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie zeker 5.177 mensen het leven gekost.