Wijk in Hoensbroek ontruimd na schoten uit woning

Enkele schoten vanuit een woning aan de Ridder Hoenstraat in Hoensbroek (gemeente Heerlen) waren gistermiddag rond half drie het begin van een tumultueus etmaal. De 42-jarige man die ze loste, verschanste zich in zijn woning. Die werd omsingeld door de politie. Een kleine twee uur later kon de verdachte worden aangehouden. Hij had zich inmiddels overgoten met een nog onbekende bijtende stof. De man, die een strafblad heeft wegens drugs- en wapenzaken, werd ernstig gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Omdat rekening werd gehouden met een drugslab en mogelijke beveiliging ervan met boobytraps, werd de woning voorzichtig benaderd. De explosievenopruimingsdienst werd ingeschakeld, omdat dampen van chemicaliën naar buiten kwamen. Vier straten in de buurt werden geëvacueerd.

Honderd tot honderdvijftig bewoners werden in eerste instantie opgevangen in een zwembad in de buurt. Daar werden ze bezocht en toegesproken door burgemeester Paul Depla (PvdA). De geëvacueerden mochten in de loop van de avond onder begeleiding terug om spullen en huisdieren op te halen. De meesten regelden zelf onderdak voor de nacht bij familie of vrienden. Van de geëvacueerden kregen er 24 een kamer in een motel in Urmond.

In het huis van de aangehouden man zijn zoutzuur en apaan aangetroffen, stoffen die gebruikt worden voor de productie van synthetische drugs. Of er in de woning ook een drugslab was, moet nog duidelijk worden uit het onderzoek van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen, die vanochtend zijn werk deed. Omdat het energiebedrijf bovendien nog druk was met het weer aansluiten van het tijdelijk afgesloten gas, konden de geëvacueerden nog niet terug naar huis.

Agenten die met de man en de bijtende stof in contact waren geweest, werden onderzocht. In het huis van de verdachte en in auto’s die in de buurt stonden zitten kogelgaten.