Happily Ever After

NPO 2, 23.00-00.00u.

„Is er iets mis met mij?”, vraagt de Kroatische filmmaakster Tatjana Bozic aan haar vader in haar persoonlijke documentaire Happily Ever After (2014). Ze onderzoekt hierin haar eigen liefdesleven: waarom mislukken toch al haar relaties? Openhartig en luchtig vertelt ze in voice-over over haar verhoudingen. Om te ontdekken waarom het telkens misgaat, bezoekt ze vijf ex-vriendjes. Het zou kunnen dat er een vriendje is weggevallen: de KRO zendt vanavond de ingekorte versie uit. Rogier verwijt Tatjana slachtoffergedrag, wat sommige exen beamen. Het patroon: de mannen vallen op een sterke en zelfstandige Tatjana, maar als de relatie begint, wordt ze steeds onderdaniger. Happily Ever After biedt een herkenbaar verhaal over aanpassen versus vrijheid, bevestiging versus onafhankelijkheid en zorgeloze relatievormen versus huwelijk met kinderen. Bozic doorspekt haar persoonlijke én universele verhaal met fraai archiefmateriaal dat zij zelf draaide op de plekken waar zij ooit met haar partners woonde.

Haar met de liefde dwepende studentenfilm die ze op 21-jarige leeftijd maakte, botst op de harde werkelijkheid. Het sprookje loopt niet altijd goed af.

André Waardenburg