Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Zorgverzekeraars woedend over “extreme” prijsstijging medicijn

Nederlandse zorgverzekeraars zijn woedend over een “wisseltruc” van het farmaceutische bedrijf Genzyme, schrijft nrc.next.

Genzyme is de producent van leukemie-medicijn MabCampath. Dit medicijn bleek echter ook geschikt voor de behandeling van zenuwziekte MS.

In 2012 haalde Genzyme MabCampath van de markt, en bracht het vervolgens als MS-medicijn Lemtrada op de markt. Beide medicijnen hebben dezelfde werkzame stof, maar Lemtrada is nu wel veertig keer zo duur. Uit de tarieflijsten van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat het medicijn na herintroductie 618,33 euro per milligram kostte. Eerder was dat 15,33 euro per milligram.

“Dit is een wisseltruc. Deze prijsverhoging is extreem. Wij ageren hiertegen”, zegt manager zorginkoop farmacie Peter de Braal van verzekeraar Achmea tegen nrc.next.

Farmaceut Genzyme spreekt in een reactie van een “reële kostenstijging”. Volgens de firma is de hogere prijs nodig om het klinische onderzoek naar het juiste gebruik bij MS-patiënten te bekostigen.

Patiënten merken op dit moment niets van de prijsverhoging, omdat het medicijn wordt vergoed door de verzekeraar. Maar Achmea-manager De Braal stelt dat “dit soort prijsverhogingen op andere posten kannibaliseren”.

Randstad en Adecco schenden privacy uitzendkrachten

Randstad en Adecco, de twee grootste uitzendbureaus van Nederland, schenden de privacyrechten van hun uitzendkrachten. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een onderzoek van het College Bescherming persoonsgegevens (CBP).

Volgens het CBP gaan de twee uitzendbureaus onzorgvuldig om met paspoorten en medische gegevens van de uitzendkrachten.

Ook overtreden de twee bureaus volgens het CBP de wet. Randstad registreert onder meer de medische gegevens van zijn uitzendkrachten, en het dragen van een hoofddoek. Adecco stuurt kopieën van paspoorten naar opdrachtgevers, wat tot misbruik kan leiden, schrijft de Volkskrant.

Directeur Jurriën Koops van uitzendkoepel ABU noemt de privacyregels achterhaald.

’Noors olieveld Shell eerder uit productie’

Shell overweegt een offshore olieveld in Noorwegen tien jaar eerder uit productie te nemen, schrijft De Telegraaf. Het Draugen-olieveld zou volgens een manager van het bedrijf in Noorwegen tot 2024 of 2027 in productie blijven, terwijl eerder op 2036 werd gemikt.

Het veld in Noorwegen levert steeds minder op, terwijl de productiekosten toenemen. Bovendien is de olieprijs de afgelopen maanden hard gedaald. De winstgevendheid van Draugen staat daardoor onder druk.

Shell bezit 44,6 procent van het olieveld en is tevens de exploitant.

    • Dolf de Groot