Dit is wat je vandaag moet weten

Beeld NRC Q

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Denk je ook wel eens: deze winkelstraat had overal in Nederland kunnen liggen? Dat klopt.

De Nederlandse hipster is gierig. NRC Q ontdekt: sinds quinoa duurder werd, is de verkoop ingestort.

Bankiers liegen vaker als ze beseffen dat ze bankier zijn.

Poldernieuws

Nederlandse zorgverzekeraars zijn woedend over een “wisseltruc” van het farmaceutische bedrijf Genzyme, meldt nrc.next. Een leukemiemedicijn van het bedrijf bleek ook te werken tegen symptomen van MS, maar is nu wel 40 keer zo duur.

De twee grootste uitzendbureaus van Nederland, Randstad en Adecco, schenden de privacy van hun uitzendkrachten, schrijft de Volkskrant.

Shell overweegt een olieveld in Noorwegen tien jaar eerder uit productie te nemen, bericht de Telegraaf. De winstgevendheid van het veld staat onder druk door de lage olieprijs en oplopende kosten.

While you were sleeping… in the US

De reputatie en comeback van Bill Cosby wankelen, schrijft Yahoo News, nu NBC en Netflix hun plannen met de oude komiek hebben stopgezet.

Budget-luchtvaartbedrijf JetBlue voegt zich volgens de LA Times bij de concurrentie: nog minder beenruimte, betalen voor wifi aan boord en in te checken bagage.

Wat gebeurt er als Google een app-bedrijf overneemt? De app wordt gratis, aldus TechCrunch.

While you were sleeping… in Asia

De prijs van ijzererts is dit jaar bijna gehalveerd. Het fortuin van de Australische mijnbouwmiljardair Andrew Forrest nam daardoor ook met de helft af, schrijft The Sydney Morning Herald.

Mondkapjes zijn hartstikke hip in grote steden in Azië, hoewel ze in het geheel geen bescherming bieden tegen ziektes. Volgens Quartz komt de trend naar Europa.

De Australische bank ANZ was mogelijk betrokken bij het manipuleren van de BBSW-rente - de Australische tegenhanger van de Euribor. The Age schrijft over het onderzoek van de financiële autoriteit.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q