De zakelijke dienstverlening groeit massaal (door gedwongen ZZP-schap)

Beeld iStock

Het aantal ondernemingen in de zakelijke dienstverlening is de afgelopen jaren snel gestegen - met name op het gebied van IT- en managementadvies, en de architectuur. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport ‘Professional Services Market Study 2014’ van Consultancy.nl, een platform voor de adviesbranche.

Goed nieuws? Ja en nee. Deze stijging komt vooral door de sterke toename van het aantal freelancers, blijkt uit het rapport. Zo telt Nederland circa 55 procent meer freelancers met een managementfunctie dan in 2007. Het aantal freelance accountants, IT’ers en personen werkzaam in de bouwkunde steeg zo’n 20 procent. Maar dit zijn niet alleen personen die voor zichzelf zijn begonnen vanwege de vrijheid van het “eigen baas” zijn.

Hoe komt dit? Ondernemingsdrift, toegankelijkheid, maar ook - en dit zorgt voor de bittere nasmaak - werkloosheid.

Larry Zeenny, directeur van Consultancy.nl, heeft een paar verklaringen:

  1. “Door de crisis hebben veel bedrijven hun personeelsbestand verkleind.” Dus: ZZP-schap door werkloosheid, als gevolg van ontslagen.
  2. “Nederlanders zijn ook steeds ondernemender.”
  3. “Door de veranderende markt en nieuwe technologieën is de overstap naar ZZP-schap kleiner dan ooit.”
  4. “Zakelijke dienstverleners bieden een dienst aan. Daarvoor is niet per se een bedrijf nodig.”
    • Yordi Dam & Liza Jansen