De draak fladdert en de ufo gaat stofzuigen

In de aanloop naar Sinterklaas probeert Hendrik Spiering nieuwe spelletjes uit. Vandaag: draken, ufo’s en balletjes.

Nieuwe spelletjes uit de recensiedoos van Goliath. Boven Vliegende Draak, rechtsUFO Alarm! en onderWoordwijzer. Foto´s Fotodienst Nrc Handelsblad

Sommige verleidingen kan een journalist niet weerstaan. „Vindt u het goed dat we u een vliegende draak toesturen?” Eh. „Als recensie-exemplaar. Hij geeft ook een beetje licht.”

Een paar dagen later fladderde het ding als een jong vogeltje door de huiskamer, nog voor ik zelf thuis was. Een 12-jarige jongen had de doos opengemaakt en snel alles in elkaar gezet. Grote opgetogenheid. Want de draak – in feite een speelgoedhelikoptertje – liet zich vrij goed besturen, met drie knoppen op zijn afstandsbediening. Er is zelfs een extra knop om zijn (nutteloze) vleugels te laten bewegen.

Nou ja – goed besturen... Het blijft een speelgoedhelikopter die door de kamer stuitert. Maar er zijn al behendigheidswedstrijden gehouden. Ons oordeel thuis: leuker en geiniger dan alle helikopters die we eerder hadden. Deze draak lijkt ook aanzienlijk robuuster.

Maar het kan nog gekker. Uit dezelfde recensiedoos van Goliath dook ook een stofzuigende ufo op, die pionnen laat verdwijnen van het bord. Het is een simpel spel, een soort mens-erger-je-niet met een extra monster op het bord. Bij sommige worpen moet je de ufo bewegen, die alle pionnen die hij tegenkomt omhoog ‘straalt’. De ufo is knap gemaakt, de pionnen worden levensecht ontvoerd. Jammer is dat je geen echt doel hebt om naar toe te rennen als de ufo ‘los gaat’. Ja, in het toilethuisje ben je veilig, maar daar moet je ook weer uit. Om het einde te versnellen, mag bij ons iedereen die alle pionnen kwijt is, gaan gooien voor de ufo. Wie het laatst overblijft, heeft gewonnen.

Goliath bracht ook een bizarre maar leuke versie van Pim Pam Pet uit. Daarbij is alles verwerkt in een soort kauwgomballenautomaat. Het leuke is dat je niet meer het goede antwoord hoeft te schreeuwen, maar netjes jouw kleur balletje in het bakje moet gooien. Iets bitters met een D? Droefenis! Yes!