Dit is een artikel uit het NRC-archief

Corruptie en fraude

Corruptierapport FIFA wordt voor tweede keer bekeken

Het corruptierapport over de toewijzing van WK’s aan Qatar en Rusland wordt opnieuw door de FIFA bekeken. Het uitgebreide rapport was eerder in een samengevatte vorm gepubliceerd en stond volgens de onderzoeker vol fouten en onvolledigheden.

Michael Garcia (L) en Hans Joachim Eckert (R), afgelopen juli.
Michael Garcia (L) en Hans Joachim Eckert (R), afgelopen juli. Foto ANP/EPA/Walter Bieri

Het corruptierapport over de toewijzing van WK’s aan Qatar en Rusland wordt opnieuw door de FIFA bekeken. Het uitgebreide rapport was eerder in een samengevatte vorm gepubliceerd en stond volgens de onderzoeker vol fouten en onvolledigheden.

Het rapport wordt nu naar Domenico Scala gestuurd, hoofd van de financiële toetsingscommissie van de FIFA, voor een tweede lezing. Dit is de uitkomst van een ontmoeting vandaag tussen de vice-voorzitter van de ethische commissie van de FIFA, Hans-Joachim Eckert, en onderzoeker Michael Garcia.

Het onderzoek werd uitgevoerd na ernstige verdenkingen van corruptie bij de toewijzing van WK’s aan Rusland en Qatar. Het 430 pagina’s tellende rapport van de FIFA werd aanvankelijk geheim gehouden wegens ‘juridische gevolgen’. Alleen een beknopte samenvatting van 42 pagina’s kwam naar buiten, waarin Rusland en Qatar werden vrijgepleit van corruptie. Weliswaar waren er ongeregeldheden geconstateerd bij de biedingsprocedure voor de beide WK’s, maar dat was niet voldoende om verder onderzoek in te stellen.

Over die samenvatting ontstond vervolgens een enorme rel omdat onderzoeker Garcia - die het rapport schreef - zich niet kon vinden in de samenvatting:

“Het rapport bevat meerdere incomplete en foute representaties van de feiten en conclusies die ik heb gepresenteerd in mijn eigen rapport.”

De Zwitserse zakenman Scala zal nu opnieuw kijken naar het rapport en bepalen welke informatie naar het uitvoerend comité van de voetbalbond wordt gezonden.