Belangrijkste Amerikaanse fictieprijs naar Phil Klay

Phil Klay (Foto AP)

De National Book Award voor fictie is toegekend aan een debutant. Phil Klay ontving de prijs voor zijn verhalenbundel Redeployment.

Klay liet met de winst Rabih Alameddine, Marilynne Robinson, Anthony Doerr en Emily St. John Mandel, die tevens op de shortlist stonden.

In twaalf verhalen schetst Klay, telkens vanuit een ander perspectief, een beeld van de dagelijkse gruwel in Irak nadat het land, met leugens gerechtvaardigd, werd binnengevallen. Ook behandelt hij de absurde disconnectie die de Amerikaanse soldaten na terugkeer ervaren. In Nederland werd het boek uitgebracht onder de titel Oorlogsverhalen. Recensent Jan Donkers noemde het “een fenomenaal, aangrijpend en bitter stemmend boek”.

Klay diende zelf bij het US Marine Corps en Redeployment is zijn debuut. Volgens de jury bood het boek een “kaleidoscopische blik op conflict en thuiskomst” en is Klay “de ideale verteller van het conflict tussen de VS en Irak”.

De National Book Award voor non-fictie ging naar Evan Osnos. In zijn Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China behandelt hij het moderniseringsproces van China en de rol van het individu daarbinnen. Hij liet boeken van Roz Chast, John Lahr, Anand Gopal en Edward O. Wilson achter zich.

In de categorie poëzie won Louise Gluck met de bundel Faithful and Virtuous Night. Op de shortlist stonden enkel vrouwen. Ook in de categorie jongerenliteratuur won een vrouw: Jacqueline Woodson met Brown Girl Dreaming.

De prijzen werden voor de 65ste keer uitgereikt.

    • Sebastiaan Kort