Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Assange verliest beroep, hof houdt vast aan arrestatiebevel

Bijna twee jaar geleden hield Julian Assange vanaf het balkon van het ambassadegebouw een toespraak voor de pers.
Bijna twee jaar geleden hield Julian Assange vanaf het balkon van het ambassadegebouw een toespraak voor de pers. AP / Kirsty Wigglesworth

Julian Assange is er niet in geslaagd het arrestatiebevel tegen hem te laten intrekken. Het Zweedse gerechtshof zag vandaag niets in de twee argumenten die de WikiLeaks-oprichter hiervoor aandroeg.

Assange zit sinds juni 2012 in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen en liet in augustus weten daar “binnenkort” weg te willen. Hij vond dat het hof het arrestatiebevel tegen hem moest intrekken omdat het toch niet uitvoerbaar is zolang hij daar zit. Dat Zweedse aanklagers niet naar Londen waren gekomen om hem te ondervragen moest zijn verzoek eveneens kracht bijzetten.

‘Falen van aanklagers’

Maar het gerechtshof zegt dat er “geen reden” is het bevel in te trekken louter omdat Assange in die ambassade zit en het bevel dus niet kan worden uitgevoerd. Wel ging het hof in op het “falen van de aanklagers” bij het onderzoeken van alternatieve manieren die het mogelijk zouden moeten maken de klokkenluider te ondervragen.

De advocaten van Assange lieten weten in beroep te gaan bij het hooggerechtshof in Zweden. Ze zien de woorden van het hof als “een waarschuwing” voor het openbaar ministerie en steunbetuiging voor het kamp-Assange, meldt Reuters.

‘Zonder twijfel blijft hij in de ambassade’

“Het arrestatiebevel wordt de volgende keer geschrapt. Zo ziet het ernaar uit. Assange verlaat de ambassade niet zolang het risico bestaat op uitlevering aan de Verenigde Staten. Het gaat hier om 35 jaar cel. Zonder twijfel blijft hij in de ambassade.”

De aanklager probeerde het oordeel van het hof op waarde te schatten. “Zoals het gerechtshof zegt: er is alle reden om te onderzoeken hoe we deze zaak vooruit kunnen helpen.”