Amsterdam homovriendelijk? Niet als je op straat iemand wil versieren

Amsterdam tijdens de Canal Parade van de Gay Pride.
Amsterdam tijdens de Canal Parade van de Gay Pride. Foto ANP/Bas Czerwinski

Amsterdam, dat is een homovriendelijke stad. Zou je zeggen. Een filmpje waarin een student op straat andere mannen benadert, laat een andere werkelijkheid zien.

Het filmpje is in twee dagen tijd al 37.000 keer bekeken op YouTube, en is opgepikt door websites als het Engelse Gay Times Magazine en een Australische organisatie die vecht voor gelijke huwelijksrechten - met 261.000 volgers. Het filmpje is gemaakt door Lifehunters, een Amsterdams reclamebureau dat meer viral videos maakt. De jongen in het filmpje is Boris Lange, 25 en student Communicatie. Volgens hem wilden ze een “een leuk filmpje maken, dat ook wat aantoont.” En dus werd Boris ‘Gay for a day’.

Wat verwachtte je van tevoren?

“We wilden kijken hoe het zou zijn als je als heteroman andere heteromannen - die er bijvoorbeeld overduidelijk als huisvader uitzien - probeert te versieren. Al tijdens het bedenken van het idee leek dat ons sowieso grappig, vanwege de ongemakkelijke situaties die zouden ontstaan. Ik ben überhaupt geen versierder, wat het nog ongemakkelijker maakt. Ik ging ervan uit dat de meeste mannen me op een vriendelijke, keurige manier zouden afwijzen.”

Hoeveel mannen heb je uiteindelijk aangesproken?

“Ik denk dat ik op wel driehonderd mannen ben afgestapt. Vaak genoeg werd ik genegeerd, of stapten mensen de tram in. Ik had bovendien een erg gevoelig zendertje en ik werd stiekem gefilmd van grote afstand. Daardoor waren heel veel opnames niet bruikbaar. Met een man of vijftig heb ik eerst een babbeltje gemaakt over van alles en nog wat. Pas daarna maakte ik een compliment over hun uiterlijk. Dat leidde van pijnlijke stiltes tot aan gescheld.”

Wat vond je van de reacties?

“Ik kan me niet voorstellen dat je boos wordt als je een compliment krijgt, maar dat gebeurde wel. Bij twee mannen ben ik zelfs bang geweest dat ik klappen zou krijgen als ik langer zou blijven zitten. Slechts twee mannen reageerden positief - eentje hoopte dat ik zou vinden wie ik zocht, en de ander wilde wel wat gaan eten. Vrouwen hebben dat probleem blijkbaar niet. De meisjes die Lilien benaderde, waren zelfs dankbaar voor de complimenten die ze gaf.”

Was je niet te direct?

“Ik denk niet dat er iemand zo een vrouw zou versieren. Ikzelf durf ook niet zomaar op iemand af te stappen. Maar ik wilde het versieren in het algemeen uitproberen - daarom is het soms best cliché. Ik weet zeker dat als een vrouw het zo zou proberen dat de reacties anders zouden zijn geweest. Dan zouden er vast een paar mannen zijn gaan blozen. Dus het ligt niet aan de directheid.”

Waar ligt het dan wel aan? Heb je een probleem blootgelegd?

“Ik denk wel dat het wat zegt over de huidige tijd. Door alles wat er speelt in de wereld zijn mensen op straat op hun hoede. Ze zijn schuchter, en willen niet onderbroken worden met waar ze mee bezig zijn. Maar het is natuurlijk geen volwaardig experiment. We wilden gewoon voor de lol en op een niet te zware manier een filmpje maken dat mensen aan het denken zet. Ik heb heel veel reacties gekregen op het filmpje, zowel van mensen die zeiden dat ik lef had en me steunden als van mensen die het filmpje gewoon grappig vonden. Daar gaat het om. Alle aandacht is verder mooi meegenomen.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.