Alles draait om de rug van Federer

Het is nog zeer de vraag of Zwitserland morgen in zijn sterkste opstelling tegen Frankrijk kan spelen.

Trouwe tennismaatjes zijn het. Marco Chiudinelli en Roger Federer, talentvolle ventjes van acht jaar uit het Zwitserse plaatsje Münchenstein, onder Basel. Op de regiotrainingen zijn ze druk en ondeugend. Beetje dollen en klooien – tennis is dan nog bijzaak. Ze praten liever dan dat ze trainen, zegt Chiudinelli in de officieuze Federer-biografie Quest for Perfection. „We zijn regelmatig van de training weggestuurd.”

Bij wedstrijden zijn ze serieuzer. In 1989 spelen de twee op een jeugdtoernooi in de buurt – de Bambino Cup – voor het eerst tegen elkaar in een officieel duel. Chiudinelli komt snel achter en begint te huilen. Federer troost zijn maatje. „Alles komt goed.”

Het helpt. Chiudinelli gaat beter spelen en vecht zich terug. Nu begint Federer te huilen. Andersom wordt ook hij getroost door zijn vriendje. Chiudinelli wint het emotionele potje. „Het is de enige keer dat ik hem heb verslagen.”

Federer groeit later uit tot fenomeen, Chiudinelli wordt een speler in de marge van het internationale tennis. Zie de verschillen. Federer verdient 71 miljoen euro prijzengeld, Chiudinelli 1,3 miljoen euro. Federer wint 82 toernooien, Chiudinelli niet één. Federer breekt een record door 302 weken nummer één op de wereldranglijst staan, Chiudinelli komt niet verder dan één week op de 52ste plaats.

Waardeloos

Twee jeugdvrienden, twee uiteenlopende carrières: het verschil tussen een geniaal en een redelijk talent. Maar het zou zomaar kunnen dat Zwitserland Chiudinelli vanaf morgen tot en met zondag erg hard nodig heeft in de finale van de Davis Cup tegen Frankrijk. Federer heeft een rugblessure. Mocht hij niet kunnen spelen in het landentoernooi, dan is Chiudinelli zijn meest logische vervanger.

De blessure komt erg ongelegen. De Davis Cup is één van de twee prijzen die Federer nog niet won, naast goud in het enkelspel op de Olympische Spelen. Het tennisgekke Zwitserland snakt naar een zege in het toernooi dat ze nog nooit wonnen. En de tenniswereld hoopt op een spektakelstuk: Roger Federer in een overdekt voetbalstadion met 27.000 toeschouwers, onder wie veel chauvinistische Fransen.

De aanloop naar de finale is waardeloos voor de Zwitsers. Even terug naar afgelopen zaterdagavond, de halve finale van de ATP World Tour Finals in Londen – het officieuze WK tennis. Federer speelt daarin tegen een andere landgenoot, Stan Wawrinka – samen vormen ze de kern van het Zwitserse Davis-Cupteam. Het wordt een thriller van bijna drie uur, waarin Wawrinka vier matchpoints laat liggen en verliest.

De volgende dag kan Federer de finale niet spelen, hij heeft te veel last van zijn rug. En er is ruzie in het Zwitserse kamp. Wawrinka ergerde zich in de halve finale aan luide aanmoedigingen uit de spelersbox van Federer, op een belangrijk moment in het duel. Boosdoener was de vrouw van Federer, Mirka.

Nadat Wawrinka bij de scheidsrechter klaagt over het rumoer, roept ze ‘huilbaby’ naar de tennisser. Een fel gesprek volgt na de wedstrijd tussen Wawrinka en Federer. Ze verlaten Londen apart: Federer vliegt met een privéjet , zijn teamgenoot gaat met de Eurostar-trein. Op naar Lille.

Coltrui

Een rampzalige avond voor de Zwitsers. Want afgezien van de blessure bij de sterspeler, hoe herstelt Wawrinka zich mentaal na het missen van vier matchpoints? Wel is het gedoe over het rumoer uitgepraat, zeiden de Zwitserse spelers dinsdag op de persconferentie in Lille.

Grootste zorg is nu de rug van Federer. De rug waar hij vorig jaar ook zoveel last van had. In een coltrui trainde Federer gisteren voor het eerst op het Franse gravel, zijn minst favoriete ondergrond. Of hij morgen speelt is nog niet duidelijk. „Het ziet er niet goed uit”, zegt de Zwitserse sportjournalist René Stauffer, auteur van Quest for Perfection. „Niemand weet of hij het haalt. Het grote wachten is begonnen.”

Jeugdmaatje Marco Chiudinelli kan zich alvast gaan opwarmen.

    • Steven Verseput