Aangifte tegen ABN Amro, 3 mln boete om ‘Vestia’

ABN Amro krijgt een hoge boete omdat de handel met Vestia slecht geregistreerd werd. De corporatie heeft tegen de bank aangifte gedaan.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ABN Amro een boete van 3 miljoen euro opgelegd wegens de gebrekkige administratie van de derivatencontracten die zij met woningcorporatie Vestia had gesloten. Doordat de dossiers over deze renteverzekeringen onvolledig zijn, kan de toezichthouder naar eigen zeggen onmogelijk nagaan of ABN Amro hierbij eventueel de regels heeft overtreden.

De derivaten werden aan Vestia verkocht door Fortis, in 2010 opgegaan in ABN Amro. De AFM legde de boete in augustus al op, maar maakte die gisteren pas bekend.

Vestia maakte gisteren bekend dat het vorig jaar bij het Openbaar Ministerie aangifte heeft gedaan tegen ABN Amro. Zij deed dit samen met de toezichthouder op de corporatiesector, het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Vestia-bestuurder Willy de Mooij is „verheugd” over de boete van de AFM en zegt dat dit besluit „aanknopingspunten” biedt „om schade te verhalen op degenen die het derivatendebacle hebben veroorzaakt.” Volgens de corporatie is het OM nog niet tot vervolging overgegaan.

De aangifte ligt gevoelig voor ABN Amro. De bank wil volgend jaar weer naar de beurs en wacht op toestemming van de minister van Financiën. Toekomstige beleggers zitten niet te wachten op een omvangrijke claimzaak van corporatie Vestia.

Vestia viel in 2012 bijna om door miljardenspeculatie met derivaten. Oud-kasbeheerder Marcel de V. wordt verdacht van fraude. Hij kreeg van zijn financiële tussenpersoon Arjan G. heimelijk tien miljoen euro provisie op de contracten doorgesluisd. Fortis was een van de banken waarmee het duo veel zaken deed en veel aan verdiende. De corporatie had op zeker moment voor bijna 2 miljard euro aan derivaten van Fortis.

Jako Groeneveld was bij Fortis de bankier die Vestia als klant had. Groeneveld, die gehoord werd tijdens de recente parlementaire enquête Woningcorporaties, vertrok in 2010 bij Fortis. Hij ging zelf werken als tussenpersoon voor Marcel de V. toen Arjan G. ermee stopte. Vestia heeft eerder aangifte tegen hem gedaan wegens ‘ambtelijke’ omkoping.

De basisboete bij een gebrekige administratie is 2 miljoen euro, maar de AFM heeft boete verhoogd naar 3 miljoen euro vanwege de „ernst” en de „verwijtbaarheid” van de fouten bij ABN Amro. De bank nam telefoongesprekken tussen Groeneveld en Arjan G. en Marcel de V. niet op. De inhoud van de e-mail-box van Groeneveld is na zijn vertrek vernietigd.

De AFM laat in het midden of ABN Amro de administratie van de transacties opzettelijk slecht heeft bijgehouden. Banken hebben namelijk een wettelijke bijzondere zorgplicht jegens hun klanten. Zij moeten voor hen nagaan of bepaalde financiële producten geschikt zijn of niet.