207 euro vergoed voor chocola. Vage declaraties bij waterinstituut Delft

Foto ANP / Koen Suyk

Directie en medewerkers van het waterinstituut Unesco-IHE in Delft overtreden regelmatig de regels bij het vergoeden van reiskosten en aanschaf van goederen. Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek dat het bestuur heeft laten uitvoeren naar onregelmatigheden. Een interim-directeur moet binnenkort orde op zaken stellen.

“Ik heb met opperste verbazing kennis genomen van de bevindingen”, zegt oud-minister Wim Deetman, voorzitter van het bestuur. Medewerkers maken dienstreizen met een “vaag” doel en kopen zelf vliegtickets in plaats van dat het instituut dat doet. Men reist zonder toestemming of geldige reden business class. Ook wordt aan telewerken gedaan vanuit het land van herkomst, zonder dat daarvoor toestemming is verleend. Soms komt toestemming voor de reizen van de reiziger zelf. Ook zijn personen die de reizen beoordelen onder druk gezet van hoger geplaatsten om toestemming te geven. “Intimidatie”, aldus Deetman.

Twijfelachtige declaraties

Het onderzoek maakt melding van twijfelachtige declaraties, die in hoogte sterk variëren. Een medewerker kreeg na declaratie 207 euro vergoed voor chocola, bedoeld als presentje voor zakenpartners. Het bestuur stelt vragen bij een sabbatical voor een medewerker die daarvoor te weinig vrije dagen beschikbaar had. Ook zou het instituut visa hebben aangevraagd voor reizen van de echtgenoot en dochter van een medewerker.

Het waterinstituut Unesco-IHE leidt onder de vlag van de Verenigde Naties en met financiële steun van Nederland watermanagers op uit ontwikkelingslanden. Vorige maand werd bekend dat het bestuur overweegt Unesco-IHE onder te brengen bij Nederlandse universiteiten. Over die plannen beklaagden directie en hoogleraren van het instituut zich toen. Zij vreesden de relatie met Unesco te verliezen. Het bestuur stelt nu dat het “hecht aan een voortgezette zelfstandige positie van het instituut met een band met Unesco, waarbij tevens de samenwerking met Nederlandse universiteiten wordt versterkt”.

Een woordvoerder van Unesco-IHE stelt dat het rectoraat de aanbevelingen uit het rapport “ter harte neemt” en werkt “aan de verdere professionalisering” van het instituut.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de declaraties bij het waterinstituut in Delft.

    • Arjen Schreuder