Zwarte kardinaal verkoopt kasteel

Maarten Lamers, ooit de ‘register templis’ van de Amsterdamse Satanskerk, probeert zijn slot te verkopen.

Maarten Lamers heeft er na zeven jaar nog alle vertrouwen in dat de verkoop van Château de Montbrun gaat lukken.
Maarten Lamers heeft er na zeven jaar nog alle vertrouwen in dat de verkoop van Château de Montbrun gaat lukken. Beeld A.Caraisco - A.G.I.

Volgens overlevering kan het ’s nachts geducht spoken in het Château de Montbrun bij Châlus, maar dat weerhield Madame de Pompadour noch Charles de Gaulle ervan om er het hemelbed te beslapen. De burcht doorstond sinds bouwjaar 1179 minstens zoveel restauraties als veldslagen. Tegenwoordig staan de opstallen op naam van Maarten J. Lamers (67), die in een vorig leven naam maakte als ‘register templis’ van de Satanskerk te Amsterdam. De eigenaar wil dolgraag van zijn kasteel af, maar merkte dat verkopen „verduveld lastig” blijkt. Toch heeft hij er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.

In het avontuurlijke leven van Lamers kwam steeds alles goed. Neem zijn grote verdwijntruc uit 1988, daags nadat hij wegens belastingfraude tot een jaar cel en zijn Satanskerk tot betaling van tien miljoen gulden (4,4 miljoen euro) aan de fiscus werd veroordeeld. Terwijl hij op de opsporingslijst van Interpol stond, zag de ‘zwarte kardinaal’ in 1995 kans om het middeleeuwse slot voor het equivalent van 1,8 miljoen euro te verwerven. Dat hij twee jaar later braaf afreisde naar Veenhuizen, zijn straf uitzat en een schikking met de belastingdienst trof, was een gevolg van publicaties over de ontmaskering van een fraudeur die als kasteelheer door het leven ging.

Zijn capitulatie voor het bevoegd gezag zette een punt achter een langdurig juridisch gevecht. De Satanskerk van Lamers, een gedroste theatermaker, was in feite een seksclub in het Amsterdamse Wallengebied waar het vrouwelijk personeel om belastingtechnische redenen met ‘novices’ werd aangeduid die hun wellustige service als ‘rituelen’ ter ere van de duivel presenteerden. Door het op die manier te formuleren claimde de Satanskerk het recht op de belastingvrijstelling voor kerkgenootschappen, maar daar dacht de rechter anders over.

De verbouwing van zijn Château de Montbrun nam zes jaar in beslag. „Pas nadat de werkzaamheden in 2001 waren afgerond, besloot ik hier definitief te gaan wonen”, meldt de kasteelheer aan de telefoon. En nu staat het complex alweer zeven jaar te koop, de vraagprijs zakte het afgelopen jaar van 25 miljoen naar 20,5 miljoen euro. Daar staat 3.500 vierkante meter woongenot tegenover, verdeeld over een binnenplaats met plaats voor tweehonderd concertbezoekers, vier uitkijktorens, vijftien gastenkamers, een „master bedroom” met sauna en jacuzzi, eetzaal, ontvangstsalon, huisbioscoop, bibliotheek, biljartzaal, huiskapel, bijgebouwen, schuren en een tuin van 165 hectare.

Lamers wil niet zeggen of hij deze weelde voor zichzelf heeft of met anderen deelt, evenmin hoe zijn toekomstig adres eruit ziet. „Ik ben gehecht aan mijn privacy.” Oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic had belangstelling, evenals een Indiase prins, een projectontwikkelaar die er een pretpark van wil maken en een Chinees met plannen voor een exclusief hotel. Met Brad Pitt was de deal bijna rond, maar zijn Angelina Jolie wilde een huis met uitzicht op zee.

    • Rudie Kagie