Wetsvoorstel dat macht NSA inperkt geblokkeerd door de Senaat

Klokkenluider Edward Snowden.
Klokkenluider Edward Snowden. AP / Radius TWC

De Amerikaanse Senaat heeft een wetsvoorstel geblokkeerd dat de macht van de NSA had moeten inperken. Obama wilde met zijn voorstel de binnenlandse surveillance terugdringen.

Vooral Republikeinen stemden tegen het voorstel. Volgens hen zou het vijanden van de VS in de kaart spelen, onder wie militanten van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Een aantal conservatieve Republikeinen dat zich zorgen maakt om privacy, stemde wel voor. Het voorstel kwam twee stemmen te kort om niet eindeloos door senatoren te kunnen worden geblokkeerd.

Einde aan verzameling metadata

Het wetsvoorstel zou onder meer een einde maken aan de massale verzameling van ‘metadata’ over Amerikanen door de NSA. In plaats daarvan zou de NSA zich moeten wenden tot de provider als het gegevens wil onderzoeken, met een gerechtelijk bevel. Providers bewaren gegevens meestal achttien maanden. Ook zou het voorstel beperkingen opleggen aan onder meer het spionageprogramma PRISM, dat internetverkeer onderschept.

Dat de NSA massaal gegevens tapt, kwam naar buiten door onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, een voormalig NSA-medewerker. Hij droeg geheime documenten over aan journalisten. Het wetsvoorstel werd gesteund door technologiebedrijven en vrijheidsactivisten. Dat het is gestrand, betekent volgens persbureau Reuters dat er maar weinig is veranderd in de politiek na de onthullingen van Snowden.

    • Mirjam Remie