Wéér Michel van Egmond? Dit zijn de zes kanshebbers voor de NS Publieksprijs

Wordt Michel van Egmond de eerste schrijver die de NS Publieksprijs prolongeert? Vanavond is de bekendmaking van de winnaar van de grootste Nederlandse publieksprijs voor boeken. Wat we nu al weten: Saskia Noort is ‘kansloos’.

Schrijver Michel van Egmond (L) en René van der Gijp met het boek 'Gijp' tijdens de bekendmaking van de NS Publieksprijs 2013. Van Egmond maakt dit jaar kans op de NS Publieksprijs met zijn biografie over Wim Kieft. ANP KIPPA FERDY DAMMAN

Eén ding weten we nu al over de NS Publieksprijs die vanavond wordt uitgereikt. Thrillerschrijfster Saskia Noort, voor de vierde keer genomineerd en nog nooit eerder gewonnen, is ‘kansloos’.

Dat zegt de thrillerschrijfster, die met Debet voor de vierde keer is genomineerd, op crimesite Hebban. De grote boosdoener is schrijver Michel van Egmond, die vorig jaar de NS Publieksprijs won met zijn biografie over oud-voetballer en voetbalanalist René van der Gijp. Dit jaar is Van Egmond genomineerd met zijn biografie over een andere ex-voetballer: Wim Kieft.

Het feit dat Kieft net als Van der Gijp bijna wekelijks te zien is in het goed bekeken voetbalpraatprogramma Voetbal International, werkt volgens Noort in het nadeel van de andere genomineerden:

“Het is nog nooit gelukt. Vorig jaar won de biografie Gijp van Michel van Egmond. Nu hebben we het boek over Wim Kieft van dezelfde schrijver. Die voetballers hebben een gigantische achterban, er is het tv-programma VI dat jou wekelijks propageert. Als ik of een van de andere genomineerden dat kan verslaan, dan zou dat een wonder zijn.”

Ook oud-winnaar (2010) Simone van der Vlugt klaagt op Hebban over de oneerlijk verdeelde media-aandacht:

“Ik vrees dat de NS Publieksprijs weer eens niet naar het beste boek gaat, maar naar degene met de beste mediacontacten.”

Dus Van Egmond wint? Kan natuurlijk. Hij strijdt naast Noort tegen Esther Verhoef, Herman Koch, Isa Hoes en Bert Wagendorp. Onder andere tegen twee oud-winnaars dus: Esther Verhoef (2011) en Herman Koch (2009). Hieronder het oordeel dat NRC Handelsblad velde over de genomineerden voor de NS Publieksprijs. De winnaar wordt vanavond bekendgemaakt in tv-programma De Wereld Draait Door.

Dit schreef NRC Handelsblad over de zes genomineerden

De kraamhulp van Esther Verhoef

Achtste thriller van Verhoef, een ‘echte oestrogeenthriller’, over drie jonge vrouwen: de enigszins labiele maar verder doodnormale Didi Vos die na een zware bevalling aan bed is gekluisterd, haar kraamverzorgster Hennequin Smith en Miriam de Moor, een politievrouw die worstelt met de plotselinge dood van haar broer. De kraamverzorgster is een moordlustige psychopate.
★★★★☆
Oordeel NRC Handelsblad:

‘De verhaallijnen rond de drie vrouwen komen op ingenieuze wijze bij elkaar. Verhoef vertelt het verhaal bovendien effectief, in korte zinnen en in kleine hoofdstukken, met vaak prikkelende cliffhangers.’

Debet van Saskia Noort

Zowel een whodunnit als een ‘willtheydoit’ over het duistere verleden van de man van hoofdpersoon Karen. Als haar man zich tegen een boom te pletter rijdt, duiken plots allerlei spoken uit het verleden op.
★★★☆☆
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Echt literair zal het bij Noort niet worden, maar haar soepele portret van verouderende dorpsrijken en übertuttige golddiggers maakt dat je begrijpt waarom ook Debet een vaste plaats heeft bovenin de Bestseller 60. Daarbij leunt ze op een speciale vorm van herkenbaarheid: niet die van het eigen leven, maar die van de eigen angstdromen.’

Geachte heer M. van Herman Koch

Kochs meest recente roman gaat over een mysterieuze verdwijning van een stalkende, jonge geschiedenisleraar, de arrogante schrijver M. en diens onderbuurman, de man die alle verhalen verbindt.
★★★★☆
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Cruciaal aan Geachte heer M. is dat de verwachte thrillerachtige roman eerder een ‘antithriller’ blijkt. [..] De roman leest wel als een thriller – met zinnen vol voortekenen en onuitgesproken bijbedoelingen. De taal is Kochiaans helder en pretentieloos; de structuur is die van een plot driven thriller, met perspectiefwisselingen die het verhaal van verschillende kanten belichten.’

Kieft van Michel van Egmond

Biografie van voormalig topvoetballer en huidig voetbalanalist Wim Kieft: op zijn negentiende Europees topscorer; later Europacupwinnaar; Europees Kampioen. Na zijn voetbalcarrière zat hij de hele dag in de bosjes bij Station RAI in Amsterdam te drinken.
★★★☆☆
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Kieft is een onvolledig boek, ondanks de overdadige lengte – zo onvolledig als Wim Kieft zelf is geworden.’

Toen ik je zag van Isa Hoes

De uitgeschreven ‘wensdroom’ waarin Isa Hoes zich in gedachten tot haar dode geliefde richt: de acteur Antonie Kamerling die in 2010 zelfmoord pleegde. Kamerlings ondergang is onontkoombaar. Toch lijkt zijn dood te voorkomen. De acteur werpt zich op rebirthen, shiatsu, voetreflexologie, alexandertechniek, floaten en craniosacraaltherapie.
★★★☆☆
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Bestseller die vrij is van literaire trucs. Het is een levensboek over de grote liefde, die steeds meer wordt overschaduwd door Kamerlings bipolaire stoornis.’

Ventoux van Bert Wagendorp

Wagendorps tweede wielerroman over een groep vrienden uit de Achterhoek die, dertig jaar na hun reis met de beeldschone Laura, naar de berg Mont Ventoux teruggaan om herinneringen op te halen:
★★★★☆
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Gelukkig wint soms de humor het van de ernst. Dus blijf je op het einde van de spannende rit achter met een feelgood-boek.’

Keuze is aan Kernjury én Nederlands publiek

De NS Publieksprijs is de prijs die jaarlijks uitgaat naar een van de zes bestverkochte titels van het afgelopen
jaar (mei 2013 - mei 2014). Het Nederlandse publiek vormt de jury en mag, door middel van stemmen, een favoriet boek kiezen. Samen met de stemmen van een Kernjury, bestaand uit 275 leden, wordt de winnaar gekozen.

Vorig jaar brachten 96.000 mensen hun stem uit voor de NS Publieksprijs, die bestaat uit een sculptuur, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij abonnement 1e klas.

    • Roderick Nieuwenhuis