Dit schrijven andere media vandaag

Foto AP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Algoritme op de basisschool

Als eerste land ter wereld heeft Engeland het vak programmeren verplicht gemaakt voor alle leerlingen van vijf tot zestien jaar. Op de basisschool leert een leerling wat een algoritme is, op de middelbare school staat ‘booleaanse algebra’ op het programma (booleaanse algebra wordt gebruikt bij het samenstellen van digitale schakelingen en bijvoorbeeld online zoekmachines).

nrc.next bezoekt de Chisenhale Primary School in de Londense wijk Tower Hamlets terwijl tien jongens en vier meisjes – negen, tien en elf jaar oud - een uur lang leren hoe ze computerspelletjes moeten programmeren. De kinderen laten hun Pokémon-figuurtjes over het scherm vliegen en proberen zombies een bord met hersenen te laten eten. Ze zeggen dat het moeilijk is maar hebben duidelijk plezier in de les, aldus de krant.

De verplichte programmeerlessen hebben in Engeland de achterhaalde en daarom veelal ‘gehate en weggehoonde’ ICT-lessen vervangen en moeten net zo normaal worden als een reken- of taalles. Hiermee hoopt de overheid het huidige gebrek aan programmeerkennis onder schoolverlaters te verminderen. Onder andere Microsoft, Google en de Royal Academy of Engineering waren betrokken bij de samenstelling van het leerplan.

AFM waarschuwt Nederlanders over bellijst van boiler rooms

Een kleine 700 Nederlanders zijn door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gewaarschuwd dat ze op een bellijst van fraudeurs staan. Ze zouden telefonisch benaderd kunnen worden door bedrijven die zich toeleggen op het verkopen van waardeloze aandelen, zogenoemde boiler rooms.

Volgens RTLZ is het voor het eerst dat de beurswaakhond een lijst van deze omvang in handen heeft gekregen. Het AFM waarschuwt iedereen die telefonisch wordt benaderd over het kopen of verkopen van aandelen ‘alert te zijn en op te hangen’.

Telefonisch beleggingsproducten verkopen is in Nederland verboden. Desondanks zijn boiler rooms (internationaal) een hardnekkig probleem. “Boiler rooms zijn heel moeilijk op te rollen.”, zei een woordvoerder van het AFM vorig jaar nog tegen nrc.next. “Vaak opereren ze vanuit het buitenland en wisselen de hele tijd van naam. Ze bellen twee weken achter elkaar in Nederland en zijn dan weer vertrokken.”

6 vragen over de nieuwe Nokia tablet

Het lijkt bijna een te snelle comeback. Amper een jaar nadat Nokia de productie van consumentengoederen stopte, presenteerde het bedrijf gisteren een nieuwe tablet. De Volkskrant beantwoordt vandaag 6 vragen over deze razendsnelle terugkeer aan de frontlijn.

Waarom komen de Finnen bijvoorbeeld nu opeens met de N1? Want zo heet de nieuwe tablet die dezelfde afmetingen heeft als de onlangs gelanceerde iPad Mini, nog geen 200 euro kost en een chip van Intel heeft. En maakt het Finse bedrijf überhaupt kans op de tabletmarkt?

Nokia verkocht vorig jaar zijn mobieltjestak aan Microsoft en daarmee het recht om mobiele telefoons met de naam Nokia te verkopen. De Finnen mogen hun bedrijfsnaam echter nog steeds gebruiken voor andere producten. Neemt niet weg dat Microsoft wellicht een beetje gefrustreerd is, zei Ben Wood, hoofd research bij CCS Insight tegen de BBC. Microsoft had al aangekondigd de naam Nokia de komende jaren alleen maar voor hun ‘feature phones’, de simpelere modellen, te willen gebruiken. Deze nieuwe tablet brengt de naam Nokia wellicht iets te vroeg weer aan de oppervlakte, aldus Wood.

    • Anke Meijer