Voorgangers van Katniss Everdeen

De actieheldin is nu overal, met Bella (Twilight), Katniss (The Hunger Games) en Tris (Divergent). Hun voorgangers waren ook sexy en stoer.

None

The Perils of Pauline

The Hunger Games staat in een respectabele traditie: filmreeksen met stoere heldinnen bestaan al een eeuw. In 1914 kwam het publiek massaal naar de bioscoop om wekelijks de spannende avonturen van actrice Pearl White te bewonderen in de serie The Perils of Pauline. The Thin Man

Het door Jennifer Lawrence gespeelde personage in The Hunger Games is even zelfstandig en onafhankelijk als Myrna Loy in de populaire zesdelige reeks Thin Man-films uit 1934. De charismatische Loy is de vrouw van privédetective William Powell, en is hem vaak te slim af.

Wonder Woman

Wonder Woman was een superheldin uit de jaren veertig, bedacht door een psycholoog die een heroïscher vrouwbeeld nodig achtte. De televisieserie met Lynda Carter bleek tussen 1975 en 1979 een kijkcijferkanon, waarna de weg geplaveid was voor meer actieheldinnen.

Alien

Dé eerste echte actieheldin en rolmodel bij uitstek is Ripley (Sigourney Weaver) in de Alienfilms. Ze is zowel sterk als kwetsbaar, voor de seksistische crew ‘one of the boys’, maar ook met een sterk ontwikkeld moederinstinct dat ze moeiteloos combineert met een mitrailleur.

Tomb Raider

Angelina Jolie behaagde als Lara Croft, een vrouwelijke Indiana Jones, in 2001 met boezem en jarretelkous – maar ze is een postmoderne feminist die alle touwtjes strak in handen heeft en zelf het avontuur opzoekt. Dankzij Jolies hoge recettes werd de actieheldin een blijvertje.

    • André Waardenburg