Vijf minuten leedvermaak in Amerikaanse horrorwinter

Uitglijden in de VS.

Het is verschrikkelijk koud in de Verenigde Staten. Een horrorwinter dreigt het te worden. Dat is heel vervelend voor veel Amerikanen, maar dat wil niet zeggen dat ze hun humor verliezen. Vooral niet als ze achter elkaar uitglijden op een stoepje.

Verschrikkelijk koud is: de koudste ochtend sinds 1976. Vrieskou trok vannacht over ruim 85 procent van het land. In delen van de staat New York is de noodtoestand zelfs uitgeroepen. In elke Amerikaanse staat - inclusief Hawaiï - raakten de temperaturen onder nul.

Naar, maar kijk even mee hoe een man (een vader die wacht op z’n kind, die er ook smakelijk om kan lachen) vijf minuten bij een glad stoepje staat, waar de een na de ander onderuit gaat. Vooral buigbare, flexibele schoolkinderen. Het is des te leuker door zijn vreselijk aanstekelijke lach. Je hoeft je niet te schamen ook: de (in portret-modus gefilmde) video is ruim een miljoen keer bekeken.

De beloofde timelapse uit Buffalo is minder grappig, maar bijzonder. Buffalo, in de staat New York aan Lake Erie en vlakbij de Niagara watervallen in Canada, wordt overvallen door een muur van sneeuw. Het meteorologisch instituut in de VS, NOAA, noemt dat het heavy lake effect. Zie hoe die sneeuwmuur aankomt vanaf Lake Erie:

Leuker, voor een bepaald type mens, is surfen tijdens zo’n sneeuwstorm:

    • Peter van der Ploeg