Vier arrestaties bij bestorming gebouw Hongkong

AFP / Philippe Lopez

In Hongkong zijn vanochtend vier mannen gearresteerd nadat demonstranten probeerden een overheidsgebouw te bestormen. De politie gebruikte pepperspray en wapenstokken. Drie agenten raakten gewond.

De betogers probeerden met metalen dranghekken en stoeptegels om een glazen pui in te slaan. Een parlementariër probeerde ertussen te komen, maar hij werd aan de kant geduwd. De parlementariër zag één persoon het gebouw binnen gaan.

Gisteren hebben autoriteiten een aantal barricaden weggehaald. Demonstranten bivakkeerden al meer dan vijftig dagen in die protestzone. Ze willen zelf hun burgemeester kiezen in 2017. China is daar echter op tegen: er mogen verkiezingen zijn in 2017, maar alleen met gescreende kandidaten.

Hongkong, een voormalige Britse kolonie, kwam in 1997 onder Chinese heerschappij volgens het idee van twee systemen in een land: het vasteland onder het communistische en autoritaire systeem, en Hongkong met het eigen kapitalistische en meer liberale stelsel.

    • Mirjam Remie