Van ebolagebied naar de Veluwe

Op de Veluwe is een opvanghuis speciaal voor medewerkers van Artsen zonder Grenzen die in ebolagebied aan het werk zijn gegaan. Daar kunnen ze hun incubatietijd uitzitten.

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) die in ebolagebied aan de slag zijn geweest kunnen tijdelijk worden opgevangen in Nederland – op de Veluwe. Risico’s voor de bewoners in de omgeving zijn er nagenoeg niet, verzekert de organisatie.

De internationale hulporganisatie, die vanuit Nederland opereert in Sierra Leone, vangt medewerkers op in Vierhouten op de Veluwe. Daar is plek voor telkens maximaal zes mensen die daar hun incubatietijd kunnen uitzitten. Het protocol van AzG schrijft voor dat iedere medewerker die in ebolagebied – maar het geldt ook voor bijvoorbeeld malaria – heeft gewerkt, tijdens een incubatietijd drie weken lang twee keer per dag zijn of haar temperatuur laat controleren, en die periode in de buurt is van een gespecialiseerd ziekenhuis. De opvang is vooral bedoeld voor medewerkers die niet in de buurt wonen van zulke medische zorg. Maar ze kunnen ook aankloppen zonder die voorwaarde, om uit te blazen.

Wie naar huis wil, kan dat gewoon doen, maar AzG maant wel iedereen die geen goede zorg op veilige afstand heeft om toch naar zo’n rustplek te gaan.

De locatie, een huis in Vierhouten, gemeente Nunspeet, is in bezit van AzG door een erfenis. De organisatie gebruikt het vaker voor het opvangen van personeel. „Hier komen vaker medewerkers uitrusten als ze uit heftig gebied komen. Of gewoon omdat ze een zware missie achter de rug hebben”, zegt een woordvoerder van AzG. Extra maatregelen zijn er niet, behalve in de communicatie. „Omdat het om ebola gaat hebben we besloten de bewoners van Vierhouten extra te informeren.” Op het moment zit er niemand in het huis. Zo’n zelfde locatie is er in Brussel. Er is minimaal gevaar voor de bevolking”, verzekert de woordvoerder. „Dat is er eigenlijk niet. Wie geen symptomen heeft is niet ziek en wie niet ziek is, is niet besmettelijk. Zodra iemand symptomen heeft, moet diegene direct naar het ziekenhuis.”

Is AzG niet bang dat haar medewerkers zullen worden ontweken in de supermarkt? „Dat weten we niet. Wij kunnen alleen maar transparant informeren”, zegt de woordvoerder. „Er is geen risico, laat ik dat voorop stellen. Daar is het protocol voor. We hopen dan ook dat de bevolking onze mensen verwelkomt. Die hebben in heel heftige omstandigheden gewerkt en we hopen dat ze hier kunnen uitrusten.”

    • Peter van der Ploeg