Uientaart

Uit Het wilde eten van Jacques Hermus vandaag een recept voor uientaart. Geen lichte kost, maar wie zit er nu te wachten op liflafjes midden in november? Ouderwetse koolhydraten en vet graag! De taart krijgt een Midden-Europees accent door toevoeging van maanzaad, paprikapoeder en zure room.

Smoor de uien in 100 gram boter in circa 10 minuten zacht en glazig. Voeg maanzaad, paprikapoeder, zout en peper toe. Fruit op een matig vuur tot de uien licht kleuren. Schep bloem, maïzena, suiker en bakpoeder in een kom, voeg 300 gram boter toe en kneed tot het een kruimelig mengsel is. Voeg een voor een 3 eieren toe, meng goed en giet daarna de melk erbij. Kneed alles tot een stevig deeg. Verhit de oven voor op 180 graden. Klop de resterende 2 eieren los met 50 gram gesmolten boter. Mix de zure room en bruine basterdsuiker erdoor. Vet een ronde taartvorm in (doorsnee 25 centimeter). Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de vorm met het deeg. Schep het uienmengsel erop, giet het ei-roommengsel erover en zet in de hete oven. Bak 30 à 40 minuten – al naar gelang de dikte. Laat iets afkoelen alvorens de taart uit de vorm te halen. Serveer de hartige taart in punten.