Zopo Benelux claimt alleenrecht op Hema-smartphone

De nieuwe smartphones van Hema blijken gemaakt door de Chinese telefoonfabrikant Zopo. Daarmee worden regels overtreden, meent Zopo Benelux. Dat bedrijf zegt merkrechthouder in de Benelux te zijn en is van mening dat zijn rechten zijn geschonden. Onzin, zegt Hema.

Hema begon maandag met de (online)verkoop van eigen telefoons en tablets. Vanaf 8 december zijn die ook in Hema-winkels te koop. De telefoons, de H3 en de H5, zouden in werkelijkheid de Zopo ZP1000s Millia en de ZP590 Budget zijn waar Hema-logo’s op zouden zijn geplakt.

„Er kan dan wel Hema op staan, het zijn gewoon Zopo-toestellen”, zegt Murat Dervisoglu, woordvoerder van het Rotterdamse Zopo Benelux. Hij zegt dat Zopo Benelux een contract heeft met het Chinese moederbedrijf op grond waarvan het merkrecht van de Zopo’s hier bij Zopo Benelux berust.

Zopo Benelux kondigt juridische stappen aan. In hoofdletters schrijft het bedrijf op zijn website dat er inmiddels „gerechtelijke stappen” zijn gezet „om de invoer van deze imitatiemodellen te stoppen”. Volgens Dervisoglu had de fabrikant geen telefoons aan Hema mogen leveren en mag Hema ze niet zelf invoeren en onder eigen naam verkopen.

Hema noemt het verhaal van Zopo Benelux in een verklaring „klinkklare onzin!”, inclusief uitroepteken. De woordvoerder geeft schoorvoetend toe dat de telefoons inderdaad van Zopo China zijn. Hema wilde aanvankelijk de leverancier niet bekendmaken.

Zopo Benelux staat er volgens Hema sowieso buiten. „Wij weten precies wat de afspraken zijn met Zopo en die rechten liggen bij ons”, zegt Hema-woordvoerder Inge van Baarsen. „Zopo maakt ze, maar het zijn geen Zopo-telefoons, het zijn Hema-telefoons. Ze zijn echt exclusief voor ons ontworpen en geproduceerd, en wij hebben de exclusieve rechten om ze hier te verkopen.”

Dervisoglu wil dat de telefoons bij hem worden ingekocht. Daar wil Hema niets van weten.