BN’ers willen niet naar ebolagebied voor tv-actie Giro 555

Zo ziet dat er uit, een lege school in Liberia. De kinderen blijven allemaal thuis vanwege ebola. Dit soort beelden zijn niet genoeg om een Giro555-uitzending mee te vullen.
Zo ziet dat er uit, een lege school in Liberia. De kinderen blijven allemaal thuis vanwege ebola. Dit soort beelden zijn niet genoeg om een Giro555-uitzending mee te vullen. Foto AFP / Zoom Dosso

Het wordt een lastige klus voor de Samenwerkende Hulporganisaties om genoeg geld op te halen voor landen die met ebola kampen. De ramp is lastig in beeld te brengen en bekende Nederlanders zien het niet zitten om naar de getroffen gebieden in Afrika af te reizen, vertelt woordvoerder Barbara Bosma. „Mogelijk loopt Giro 555 miljoenen euro’s mis.”

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn druk met de voorbereidingen van een avondvullend programma op televisie op vrijdag 28 november. Maar er is een gebrek aan pakkende beelden om de uitzending mee te vullen. Bij een aardbeving kunnen mensen in Nederland het leed van de ramp duidelijk zien, legt Bosma uit. Maar in de getroffen landen is de ziekte op het eerste gezicht niet zo zichtbaar. Mensen durven niet naar het ziekenhuis. Kinderen gaan niet meer naar school. Maar lege ziekenhuizen en scholen zijn niet genoeg om de omvang van de ramp duidelijk te maken. Als er dan ook geen bekende mensen op locatie willen staan, krijg je de avond niet makkelijk vol.

Bekende Nederlanders zien het niet zitten om af te reizen omdat ze bang zijn voor besmetting. Maar ook verzekeraars doen nog wel eens moeilijk en het thuisfront steigert, vertelt Bosma. „We weten van mensen die naar de gebieden zijn gegaan dat ze terug in Nederland soms met de nek worden aangekeken. Mensen durven hen geen hand te schudden. Kinderen van ouders die naar ebolanden zijn afgereisd, krijgen vragen van klasgenootjes of ze wel naast hen kunnen zitten. ” De angst is volgens Bosman begrijpelijk, maar niet realistisch.

Lege klas in Liberia

Met dit soort beelden van lege klassen, waar de kinderen wegblijven vanwege ebola, is geen programma te vullen, vrezen de Samenwerkende Hulporganisaties. Foto AFP / Zoom Dosso

De inwoners van Vierhouten kunnen morgen naar een voorlichtingbijeenkomst over ebola. Gisteren werd namelijk bekend dat Artsen zonder Grenzen in een huis in het dorp op de Veluwe buitenlandse medewerkers opvangt die terugkomen uit ebolagebieden. Artsen en verpleegkundigen zitten daar hun incubatietijd van drie weken uit voordat ze doorreizen naar hun thuisland.

    • Juliette Vasterman