Shell wint in geschil met belastingdienst India

Shell heeft in India een belangrijke juridische overwinning geboekt in een langlopende zaak over belasting. De rechtbank in Bombay heeft in het voordeel van het olieconcern beslist. Het gaat om een bedrag van 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) die Shell volgens de belastingdienst te weinig zou hebben betaald. Dat heeft de zakenkrant Financial Times vandaag gemeld.

De zaak draait om de waardering van aandelen van een Indiaas dochterbedrijf van Shell. De belastingdienst vond dat Shell in 2008 en 2009 bij een overdracht de waarde van de aandelen veel te laag stelde, waardoor het oliebedrijf te weinig belasting zou afdragen. Shell bestreed dit oordeel. De rechter heeft het oliebedrijf nu gelijk gegeven.

De beslissing heeft volgens de Britse zakenkrant mogelijk grote gevolgen voor andere internationale bedrijven die in India geschillen hebben met de belastingdienst. Critici zeggen met regelmaat dat het beleid van de Indiase belastingdienst vaak onvoorspelbaar en inconsequent is. Dat zou het investeringsklimaat in de derde economie van de wereld negatief beïnvloeden. Onder meer de multinationals Vodafone, Microsoft, AT&T en de bank HSBC hebben problemen met de Indiase belastingdienst over mogelijke belastingontduiking.

Belastingexperts noemen in de Financial Times de beslissing van de Indiase rechter „zeer belangrijk” in het verder ontwikkelen van de Indiase economie. Ook is het volgens hen een duidelijk signaal van de rechter aan de belastingautoriteiten dat ze niet op „fishing expedition” moeten gaan bij bedrijven en onvoorspelbare beslissingen moeten nemen.

Voor de multinationals is het nu afwachten of de belastingautoriteiten besluiten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de laagste rechter.

De positieve uitkomst van de zaak voor Shell betekent ook dat het olieconcern zijn zaken in India verder zal uitbreiden.