Scherper toezicht op verpleeghuizen

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kwaliteit van verpleeghuizen.
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kwaliteit van verpleeghuizen. ANP / Bart Maat

Er komt scherper toezicht op verpleeghuizen waar de zorg voor ouderen onder de maat is. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) tijdens het debat over betere verpleeghuiszorg in de Tweede Kamer gisteravond.

Van Rijn beloofde ook dat bestuurders van instellingen die herhaaldelijk slechte zorg leveren, eerder worden aangesproken. Als er vervolgens geen verbeteringen zijn, moet een andere zorginstelling het overnemen.

“Als we de ouderenzorg in de toekomst aan de eisen willen laten voldoen, is het nu tijd voor actie. De problematiek is structureel en een gezamenlijke aanpak met betrokken partijen noodzakelijk.”

Slechte zorg onacceptabel

Van Rijn wil duidelijk maken dat het niet leveren van goede zorg niet acceptabel is. De discussie over zorg in verpleeghuizen loopt al lang. Volgens Van Rijn is de ouderenzorg al wel iets verbeterd, maar hij wil nu structurele oplossingen.

“We moeten niet denken dat we de problemen kunnen oplossen met één snelle maatregel.”

Zorg steeds complexer

Langdurige zorg in een instelling wordt steeds complexer, omdat ouderen op hogere leeftijd en met zwaardere zorgvragen in een instelling komen wonen. Om die ontwikkeling bij te benen, moet de kwaliteit van de zorg beter, schrijft Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg meldde in juni dat er behoorlijk veel mis is in verpleeghuizen. Personeel is wel gemotiveerd maar heeft weinig tijd voor persoonlijke aandacht. Ouderen worden nog vaak beperkt in hun vrijheid en bij veel zorgorganisaties bleken kennis en vaardigheden van de medewerkers niet afgestemd te zijn op de zorgvraag van de ouderen. Van Rijn:

“Kwaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, wij hebben samen de dure plicht om kwetsbare ouderen die van ons afhankelijk zijn de best mogelijke kwaliteit zorg te bieden.”

Het kabinet hervormt de langdurige zorg om de stijgende zorgkosten in de hand te houden en om ouderen en gehandicapten langer thuis te kunnen laten wonen. Gemeenten en zorgverzekeraars worden meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen.