Rapper Hozny moet nu ook cartoonist Oppenheimer betalen

Rapper Hozny in de rechtbank van Den Haag tijdens het proces dat door Geert Wilders tegen hem was aangespannen.
Rapper Hozny in de rechtbank van Den Haag tijdens het proces dat door Geert Wilders tegen hem was aangespannen. Foto NRC/David van Dam

Rapper Hozny, die veroordeeld is voor een videoclip waarin hij Wilders bedreigde, moet van de rechter ook nog een schadevergoeding betalen aan cartoonist Ruben L. Oppenheimer. In de clip ‘Geertje’ is, afgezien van de executie van het PVV-Kamerlid, ook een karikatuur van Oppenheimer te zien.

In een kort geding oordeelde de rechter in Leeuwarden dat de Sneekse rapper het auteursrecht en de goede naam van Oppenheimer heeft geschonden en veroordeelde hem tot het betalen van 3.500 euro.

Eerder deze maand werd Hozny al veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en twee maanden voorwaardelijk. Het gewraakte filmpje moest van Youtube worden verwijderd – waar het momenteel nog steeds te zien is:

http://youtu.be/9KegX8aRoPY

Oppenheimer is zelf ook nog in een rechtszaak verwikkeld, met strafpleiter Theo Hiddema. Hij is zelf veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie van een cartoon waarin hij Hiddema “een louche advocaat” noemde.

Oppenheimer plaatste de rectificatie niet – nadat Hiddema zei dat dit wat hem betreft niet meer hoefde – en ging in hoger beroep. Deze zaak loopt nog.

    • Wilfred Takken