NS Publieksprijs voor Kieft van Michel van Egmond

Schrijver Michel van Egmond (R) en Wim Kieft met het boek Kieft tijdens de bekendmaking van de NS Publieksprijs 2014 in de uitzending van De Wereld Draait Door.
Schrijver Michel van Egmond (R) en Wim Kieft met het boek Kieft tijdens de bekendmaking van de NS Publieksprijs 2014 in de uitzending van De Wereld Draait Door. Foto ANP / Rick Nederstigt

De NS Publieksprijs is dit jaar gewonnen door Michel van Egmond voor zijn biografie van Wim Kieft. Het boek kreeg 28,2 procent van de stemmen. Het is voor het tweede jaar op rij dat Van Egmond wint. Vorig jaar werd zijn biografie van voetballer René van der Gijp bekroond.

De winnaar werd bekendgemaakt in het televisieprogramma De Wereld Draait Door in aanwezigheid van de zes genomineerde schrijvers én Wim Kieft.

Het winnende boek gaat over een geheim dat Kieft twintig jaar met zich meedroeg. Het is een verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving, schaamte, eenzaamheid en angst, maar ook over een voorzichtige wederopstanding.

Kieft werd Europees kampioen, won de Europa Cup I en werd zes keer landskampioen. Het boek stond vorig jaar in totaal acht weken op nummer een in De Bestseller 60.

NRC Handelsblad schreef over de winnaar:

Kieft van Michel van Egmond

Biografie van voormalig topvoetballer en huidig voetbalanalist Wim Kieft: op zijn negentiende Europees topscorer; later Europacupwinnaar; Europees Kampioen. Na zijn voetbalcarrière zat hij de hele dag in de bosjes bij Station RAI in Amsterdam te drinken.
★★★☆☆
Oordeel NRC Handelsblad:

‘Kieft is een onvolledig boek, ondanks de overdadige lengte – zo onvolledig als Wim Kieft zelf is geworden.’

En dit werd over alle genomineerde boeken geschreven.

De NS Publieksprijs is de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een van de zes bestverkochte titels van het afgelopen jaar (mei 2013 - mei 2014).

Het Nederlandse publiek vormt de jury en mag, door middel van stemmen, een favoriet boek kiezen. Uit die stemmen wordt samen met het oordeel van een Kernjury, bestaand uit 275 leden, de winnaar gekozen.

Dit jaar brachten 88.414 mensen hun stem uit voor de NS Publieksprijs, die bestaat uit een sculptuur, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij abonnement 1e klas.