‘Noodweer Pinkpop goed doorstaan, maar sleetsheid bij organisatie’

In een vandaag verschenen evaluatie van de crisissituatie rond het noodweer dat op 9 juni Pinkpop trof, wordt geconcludeerd dat het muziekfestival de test goed heeft doorstaan, maar de situatie legt ook bloot dat de organisatie “door sleetsheid wordt gekenmerkt”.

Pinkpopbezoekers tijdens het noodweer.
Pinkpopbezoekers tijdens het noodweer. Foto ANP / Paul Bergen

Vandaag verscheen een evaluatie van de crisissituatie rond het noodweer dat op 9 juni Pinkpop trof. De conclusie was dat het muziekfestival de test goed heeft doorstaan, maar de situatie legt ook bloot dat de organisatie “door sleetsheid wordt gekenmerkt”.

Adviesbureau VDMMP onderzocht hoe Pinkpop met het noodweer op maandag 9 juni is omgegaan. Volgens de evaluatie bleef lang onduidelijk wanneer en hoe het noodweer Pinkpop zou treffen.

Door het gebruik van de online bronnen Weeronline en Buienradar werd het niet helder wanneer het noodweer precies zou losbarsten. Daarop is maandagmiddag besloten spoedbewaking van MeteoConsult in te schakelen.

De organisatie van Pinkpop heeft nooit overwogen het terrein te ontruimen, aldus het rapport. Dat is standaardbeleid:

“De organisatie van Pinkpop heeft naar eigen zeggen net als andere jaren die maandag niet overwogen om te ontruimen. De organisatie wil de mensen op het terrein houden in plaats van op de campings of ongecontroleerd in Landgraaf. Het festivalterrein is de veiligste locatie.”

Bekijk hier de beelden van de Pinkpopmaandag

‘Eric Corton hield publiek rustig’

In de evaluatie wordt de professionaliteit en de daadkracht van het personeel van Pinkpop geroemd. Ook de mededelingen van presentator Eric Corton vanaf het podium blijken goed te hebben geholpen:

“De presentator zorgt met duidelijke mededelingen en instructies voor de gewenste rust. De reacties van het publiek daarop zijn positief. De presentator is vooral goed te horen door het publiek rondom de Mainstage. Op andere locaties is de boodschap niet goed te horen. De ingezette communicatiestrategie en de getroffen maatregelen tijdens het noodweer zorgen voor het uitblijven van onrust.”

Veel medewerkers bleken niet goed geïnformeerd te zijn over de situatie, mede vanwege niet goed functionerende portofoons.

In het rapport worden de aanbevelingen gedaan om veel van de maatregelen die nu tijdens de crisissituatie zijn getroffen ook op papier vast te leggen. Daarnaast wordt geadviseerd om in de interne communicatie met functienamen te werken en niet met persoonlijke namen.

Risicoprofielen en noodscenario’s opstellen

Pinkpop wordt ook geadviseerd met risicoprofielen te werken en noodscenario’s te beschrijven met checklists per scenario. De communicatie moet duidelijker worden vastgelegd.

Daarnaast is er de aanbeveling om met een Calamiteitenteam te werken dat niet hetzelfde is als de dagelijkse organisatie. Festivaldirecteur Jan Smeets zou geen deel moeten uitmaken van dit Calamiteitenteam. Interne en externe communicatie moet vooraf worden vastgelegd.

Het rapport concludeert:

“In de loop der jaren is nut en noodzaak om het veiligheidsplan en/of de draaiboeken allemaal nauwkeurig opnieuw te lezen weggezakt bij een deel van de medewerkers. De aandacht voor planvorming is er niet of nauwelijks. Deze Pinkpopeditie is een mooie test geweest van de veerkracht van de organisatie. De test is goed doorstaan, maar het incident legt ook bloot dat de organisatie door sleetsheid wordt gekenmerkt. Het is het moment om de sleetsheid eruit te halen.”

Vandaag werd bekend dat de band Muse in 2015 op Pinkpop zal optreden. Ook de Foo Fighters treden op de 46ste editie van het festival in Landgraaf op.

    • Alex van der Hulst