Nog meer megabits, graag!

Vaste netwerken in Nederland zijn relatief snel. Maar wie biedt de beste combinatie van internet, tv en telefonie?

Vraag het maar aan een buitenlandse logé die even wil inloggen op je thuisnetwerk: Nederland is verwend als het gaat om internetverbindingen. In Europa zijn we de snelste.

De meeste huishoudens kunnen kiezen uit twee netwerken: de kabel of de koperlijn (via adsl of snelle variant vdsl). Glasvezel is het snelst (tot 1 gigabit per seconde), maar is slechts in een kwart van de huishoudens beschikbaar. Canal Digitaal biedt ook nog tv via de satelliet met internet via adsl.

Concurrentie tussen de infrastructuren stimuleert netwerkbeheerders om te investeren in nóg snellere verbindingen. Nu hoeft alleen KPN concurrentie toe te staan op koper en glasvezel. Je kunt op het KPN-net daarom ook diensten afnemen van Vodafone of Tele2. Kabelaar Ziggo (nu een fusie van Ziggo en UPC) hoeft voorlopig geen andere aanbieders toe te laten.

Met kabel kun je makkelijk meer tv-toestellen in huis aansluiten en de internetsnelheid is hoog: Ziggo biedt 180 tot 200 Mbit/s. Bij de koperlijn is de snelheid afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Providers bieden snelheden tot 50 Mbit/s aan; KPN is bezig de straatkasten te vernieuwen. Dat moet snelheden tot 100 Mbit/s mogelijk maken.

De helft heeft al triple play

Wie heeft het beste aanbod? In de grafiek vergelijken we triple-playpakketten met een snelheid van 50 Mbit/s. De combinatie van tv, internet en vaste telefonie is voordeliger, ook voor de provider. Immers, een klant die al zijn voorzieningen bij één aanbieder afneemt, zal minder snel overstappen.

Iets meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft nu een triple-playabonnement; er zijn dus nog veel potentiële overstappers. Quad play – de combinatie van een vaste verbinding met mobiele telefonie – staat nog in de kinderschoenen. Het is lastig om een breedbandabonnement voor het hele gezin te koppelen aan individuele mobiele abonnementen.

Bij het tv-aanbod zijn digitale zenderpakketten naar believen uit te breiden. Maar de settopbox met harddiskrecorder zal verdwijnen; KPN heeft al een videorecorder in de ‘cloud’; tv-programma’s worden niet thuis bewaard, maar in datacentra. Andere aanbieders zullen volgen.

In Groot-Brittannië bieden providers een Netflix-abonnement in hun bundel aan – een concurrent voor betaalzenders als HBO. Uiteindelijk zullen de meeste tv-programma’s geleverd worden als on demand-dienst: je kijkt als het je uitkomt. Voor de moderne tv-kijker is internetsnelheid, gebundeld met online video-apps, relevanter dan traditionele tv-zenders. Veel providers hebben al een app om tv te kijken op een tablet of telefoon; in de toekomst is live-tv op het grote scherm in de huiskamer ook verpakt als app die video in extreem hoge resolutie (4K) doorgeeft. Nog meer megabits dus, graag.

    • Marc Hijink