Neurotische tweeling in droogkomisch drama

De tweeling Maggie en Milo is de zelfmoord van hun vader nooit helemaal te boven gekomen. Als mislukt acteur Milo zelf een zelfmoordpoging doet, neemt neuroot Maggie hem tijdelijk in huis.

Na elkaar tien jaar niet te hebben gezien, brengt hun hernieuwde samenzijn allerlei oud zeer naar boven, wat door regisseur-scenarist Craig Johnson op droogkomische wijze wordt opgediend. Dan helpt het om comédienne Kristen Wiig en komiek Bill Hader als hoofdrolspelers te hebben: zij weten wel raad met momenten die zowel pijnlijk als humoristisch zijn.

Maar ze worden beide heel stiekem voorbijgestreefd door Luke Wilson. Hij speelt de echtgenoot van Maggie, een optimistische avonturier die eerst als onbenul wordt neergezet, maar wiens no-nonsense blik op de wereld scherp afsteekt bij de neuroses van de door het verleden geplaagde tweeling. Wilson is de ‘straight man’ die het mogelijk maakt dat Hader en Wiig kunnen stralen in al hun dwaze gedrag, een ondankbare rol die hij voortreffelijk op zich neemt.

Onder de oppervlakte zit veel melancholie over de onmogelijkheid om aan je afkomst te ontsnappen. Zo heeft Maggie bindingsproblemen en angst voor het moederschap en blijkt Milo’s flamboyante homoseksualiteit veel te verbergen. Ondertussen zet The Skeleton Twins de moeder van Maggie & Milo tamelijk karikaturaal neer: iemand moet immers de boeman zijn.

    • André Waardenburg