NBC schrapt nieuwe show Bill Cosby, beeld van het icoon wankelt

Foto Kippa

Televisiezender NBC heeft vandaag bekendgemaakt de show die ze met Bill Cosby aan het ontwikkelen waren, te schrappen. Ooit was Cosby de ideale huisvader op televisie, maar dat beeld wankelt sinds enkele dagen.

Wat is er aan de hand? Bill Cosby werd al langer beschuldigd van seksueel misbruik. Eerdere zaken werden geschikt of kregen amper aandacht. Totdat komiek Hannibal Buress in een stand-upshow Cosby een serieverkrachter noemde.

Juist deze week opende het Smithsonian’s National Museum of African Art in Washington een expositie waarin 62 werken uit de kunstcollectie van Cosby worden tentoongesteld.

Guus Valk, correspondent voor NRC Handelsblad in de Verenigde Staten, schreef deze week:

In zijn tv-shows en theateroptredens mijdt hij de controverse. Hij wil, zei hij eens, dat zwarte Amerikanen als gewone burgers worden gezien. Zijn expositie is een uiting van die wens. Hij toont onder meer werken van Joshua Johnson (1763-1824), de eerste succesvolle biraciale schilder in Amerika. Hij schilderde conventionele portretten van de blanke elite. Johnson, zei Cosby, ontkracht de mythe dat zwarten niet kunnen wat blanken kunnen.

Dit centrale thema in zijn werk kwam hem in eigen kring ook op kritiek te staan. Hannibal Buress, de zwarte komiek die de zaak-Cosby aan het rollen bracht, noemde hem „het fucking zelfgenoegzame oude zwarte man-type dat ik het meeste haat”.

Een woordvoerder van NBC zei dat de show met Cosby niet langer in ontwikkeling was. Netflix maakte gisteren al bekend dat ze een special rond Cosby zouden schrappen.

Cosby weigert zich te verdedigen tegen de beschuldigingen van misbruik.

Luister het interview met NPR terug (vanaf 3:30 over de beschuldigingen)

Onlangs was Bill Cosby nog te gast in de show van Jimmy Fallon:

Lees ook in NRC Handelsblad: Van icoon tot persona non grata (€) van onze correspondent Guus Valk.

    • Alex van der Hulst