Mystiek eiland

De nieuwe film van de Japanse regisseur Naomi Kawase heeft wel iets weg van The Tree of Life van Terrence Malick. Ook bij haar staan zielloze stad en beeldschone natuur, menselijke neurosen en spirituele verlossing, tegenover elkaar – in een film die van de kijker verlangt de scepsis te laten varen en zich over te geven aan het hogere.

De film speelt zich af op het wonderschone eiland Amami, dat maakt die overgave aanzienlijk gemakkelijker. En cruciaal voor wie een film met religieuze strekking ziet: de moeilijkheden van het leven worden niet onder het tapijt geschoven, want dan wordt al die eenwording met de goden kitscherig.

Kawase trapt over het geheel genomen niet in die val, al is het wel een vergissing als er tegen het einde nog een onverhoedse voice-over voorbijkomt, die de film nog eens even goed uitlegt. Maar de sterke acteurs, de authentieke couleur locale, en vooral de uiterst fysieke filmstijl van Kawase houden de film tot vlak voor dat zwakke einde stevig overeind.