Mogelijk tweede ebolamissie voor marineschip Karel Doorman

De Karel Doorman is met de hulpgoederen aangekomen in Sierra Leone. Foto ANP / Defensie

Het Nederlandse marineschip Karel Doorman dat op dit moment hulpgoederen aflevert in drie West-Afrikaanse landen die door ebola zijn getroffen, wordt daarvoor mogelijk voor een tweede keer ingezet.

Nederland inventariseert of er voldoende aanbod aan spullen is van landen die daarmee een bijdrage willen leveren aan de strijd tegen de besmettelijke en dodelijke ziekte in Sierra Leone, Guinee en Liberia.

In de huidige missie is er voor vijf miljoen euro aan hulpgoederen meegenomen die door het kabinet zijn betaald. Daartoe behoren beschermende kleding, mobiele klinieken en transportmiddelen.

De Karel Doorman, het grootste schip van de marine, kwam dinsdagavond aan in Sierra Leone. Vandaag is de lading voor dat land gelost in de haven van Freetown.

Het transportschip vaart door naar Guinee en Liberia om daar ook hulpgoederen af te leveren. Als die klus is geklaard, is het schip volgens ingewijden beschikbaar om opnieuw spullen te vervoeren die in de getroffen landen nodig zijn om de slachtoffers van ebola te helpen.

    • Alex van der Hulst