Minder schade door infuus

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een nieuwe infuuslijn die beter de medicijnen doseert

Bedrijf: Innofuse Oprichter: Brechtje Riphagen (31)

Medewerkers: 6

None

Stel, je ligt in het ziekenhuis en krijgt medicijnen via een infuussysteem. In het kort werkt een infuus zo: de medicijnen of het vocht komen in een zakje – een vloeistofreservoir – boven je bed te hangen. Een pomp geeft je precies de juiste hoeveelheid van het medicijn. Een infuuslijntje loopt van de pomp naar je lichaam, waar de medicijnen je lichaam ingaan.

Mooi systeem?

Ja. Alleen gaat het niet altijd goed. Als een patiënt verschillende medicijnen met een verschillende dosis moet krijgen, dan loopt dat allemaal via hetzelfde infuusslangetje. Daardoor ontstaan drukverschillen die leiden tot afwijkingen in dosering. Soms is de dosis wel een paar keer zo hoog, terwijl één druppel afwijking al een groot effect geeft. Biomedisch technoloog Brechtje Riphagen ontdekte dat tijdens haar afstuderen in 2009. Sindsdien is ze bezig met het ontwikkelen van een nieuwe infuuslijn die gelijktijdig en nauwkeurig medicijnen toedient.

Bestond dat nog niet?

Meestal richten onderzoek en innovatie zich op de pomp. Riphagen maakte het slangetje innovatief. Zo kunnen de medicijnen beter gemengd en gedoseerd worden.

Voor wie is het bedoeld?

Kwetsbare patiënten, zoals couveusebaby’s, Intensive Care- patiënten of terminale ouderen. Onder couveusebaby’s is de hersenschade nu 40 procent, en dat zou – onder andere - door schommelingen in medicijntoediening kunnen komen.

Wat is het verdienmodel?

Innofuse wil het verkopen aan ziekenhuizen. Het bedrijf is nog bezig met de ontwikkeling en hoopt de nieuwe infuuslijn in 2016 op de markt te brengen.

    • Charlotte van ’t Wout