Hema voor de rechter om ‘imitatie’-mobiel

De nieuwe smartphones van Hema blijken gemaakt door de Chinese telefoonfabrikant Zopo. Daarmee worden regels overtreden, meent Zopo Benelux. Dat bedrijf zegt merkrechthouder in de Benelux te zijn, en is van mening dat hun rechten zijn geschonden. Onzin, zegt Hema.

Hema begon gisteren met de (online) verkoop van eigen telefoons en tablets. De telefoons, de H3 en de H5, zijn in werkelijkheid de Zopo ZP1000s Millia en de ZP590 Budget waar Hema-logo's op zijn geplakt, zegt Murat Dervisoglu, woordvoerder van het Rotterdamse Zopo Benelux. Hij legt uit dat Zopo Benelux een contract met het Chinese moederbedrijf heeft, dat hun hier het merkrecht over de Zopo's geeft.

Zopo Benelux belooft juridische stappen „om de invoer van deze imitatiemodellen te stoppen”. Volgens Dervisoglu komt het erop neer dat, 1: de fabrikant geen telefoons aan Hema had mogen verkopen, 2: dat Hema de telefoons niet mag verkopen met de eigen naam erop, en 3: dat de telefoons niet mochten worden ingevoerd zonder tussenkomst van Zopo Benelux.

Hema noemt het verhaal van Zopo Benelux „klinkklare onzin!” Inclusief het uitroepteken. De telefoons zijn dan inderdaad gemaakt door Zopo in China, geeft een woordvoerder toe, maar Zopo Benelux zou daar niets mee te maken hebben. „Wij weten precies wat de afspraken zijn en die rechten liggen bij ons”, zegt Hema-woordvoerder Inge van Baarsen. „Zopo maakt ze, maar het zijn Hema-telefoons. Ze zijn exclusief voor ons ontworpen en geproduceerd, en wij hebben de exclusieve rechten om ze hier te verkopen.”

Dervisoglu gaat niet uit van kwade opzet, maar van „een fout in de interne communicatie van Zopo in China. Het moet wel gecorrigeerd worden. De juiste stap zou zijn dat ze voortaan via ons worden ingekocht”.Daarvan wil Hema niets weten en overweegt op zijn beurt juridische stappen.

    • NRC