Lynchiaanse sfeer

Thuis. Wat is dat eigenlijk? Voor de in Maleisië geboren, vanuit Taiwan werkende, met zijn films over de hele wereld erkenning vindende Tsai Ming-liang (1957) is het onuitputtelijk.

Zijn films zoeken altijd geborgenheid in een vervreemd(end)e, post-urbane wereld. Tsai won prijzen op alle grote filmfestivals; ook Stray Dogs kreeg vorig jaar in Venetië de Grote Juryprijs.

Hij volgt zijn vaste hoofdpersoon Lee Kang-sheng die als levend uithangbord in de straten van Taipei werkt tijdens zijn zoektocht naar de moeder van zijn twee kinderen, met wie hij in een afbraakpand woont. Ze wordt gespeeld door drie actrices, wat een nogal David Lynchiaanse sfeer geeft.

Het is het grootste wat filmjaar 2013 heeft voortgebracht: een immens stil beeld vol verdriet en verzoening. En door zijn Droste-effect alleen in een bioscoopzaal te ervaren. Je zou er de tranen van Dreyers Jeanne d’Arc door vergeten.

    • Dana Linssen