Landelijke terughaalactie in VS voor auto’s met airbags Takata

FILE - In this Aug. 28, 2014 file photo, a man rides his bicycle through an empty downtown avenue during a strike in Buenos Aires, Argentina. Just as the U.S. job market has finally strengthened, the Federal Reserve now has to confront a new worry: A sputtering global economy that’s spooked investors across the world. (AP Photo/Victor R. Caivano, File)
FILE - In this Aug. 28, 2014 file photo, a man rides his bicycle through an empty downtown avenue during a strike in Buenos Aires, Argentina. Just as the U.S. job market has finally strengthened, the Federal Reserve now has to confront a new worry: A sputtering global economy that’s spooked investors across the world. (AP Photo/Victor R. Caivano, File)

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Amerikaanse federale overheid wil dat autofabrikanten “miljoenen” voertuigen in het land terugroepen vanwege problemen met hun airbags, meldt CNBC. De luchtzakken van de omstreden Japanse leverancier Takata kwamen dit jaar al eerder in het vizier van autoriteiten over de hele wereld.

Volgens The Wall Street Journal zorgt een fout in de productie ervoor dat de airbags van Takata metalen onderdelen meeblazen. Dit defect wordt gelinkt aan vijf doden en zeker dertig gewonden in de Verenigde Staten.

Toezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) verwittigde Takata en zijn klanten deze week over de beslissing voor een zogeheten recall. Komende donderdag zullen onder andere leidinggevenden van Takata, Honda en Chrysler verschijnen bij een hoorzitting in de Senaat in Washington. Hoe de recall van de NHTSA verhoudt tot deze bijeenkomst is niet duidelijk. De woorden van de toezichthouder laten overigens niets aan twijfel over: als Takata en autofabrikanten niet meewerken met de recall van NHTSA dan zal de organisatie “hen dwingen” dat te doen.

Waarde Apple absurd, maar terecht

De waarde van Apple bereikte vandaag een nieuwe recordhoogte: 670 miljard dollar. Absurd, maar volgens Quartz helemaal terecht. De beurswaarde van het bedrijf van Tim Cook oversteeg in 2011 al die van Exxon Mobile, toen het grootste bedrijf in de wereld. Het oliebedrijf is sinds kort ook ingehaald door Microsoft met een kleine 409 miljard dollar.

Quartz noemt het gat tussen Microsoft en Apple nuts maar pakt er de recente en verrassend goede kwartaalcijfers even bij. Ondanks dat de iPad-verkoop keldert groeien de inkomsten van Apple nog steeds sterk. In het september-kwartaal zelfs met 12 procent naar 42 miljard dollar. En dan moeten de lucratieve feestdagen nog beginnen. De winstverwachtingen voor dit vierde kwartaal en het hele fiscale jaar drijven dan ook de aandeelprijzen van Apple fors omhoog.

Google probeert vijanden te vriend te houden

Google wil met weerballonnen wereldwijd internetverbindingen aanleggen. Een revolutionair idee, maar veel telecomaanbieders kijken met scheve ogen naar deze beoogde concurrentie. Daarom probeert Google hen te verleiden met hun ‘marktverstorende’ Project Loon mee te laten doen, schrijft The Wall Street Journal.

En dat lijkt te lukken. Google gaat samenwerken met Telstra om de internetverbinding van een netwerk van twintig ballonnen boven Queensland te testen. De Australische telecomaanbieder geeft het internetbedrijf toegang tot hun draadloze netwerk en hardware op de grond. Google experiment op eenzelfde manier samen met Vodafone in Nieuw-Zeeland en met Telefonica in Latijns-Amerika.

Hoe werkt Project Loon?

Toch zijn andere providers sceptisch, onthullen ingewijden. Dat komt door het feit dat Google ook al met hen concurreert met een eigen glasvezelnetwerk (Google Fiber). Het internetbedrijf probeert de pijn te verzachten door aan te bieden de opbrengsten van Loon te delen met providers.

    • Hans Klis