Je bent een ondernemende jurist, die ook kan verkopen

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Ondernemend jurist
Bedrijf: De Raadgevers, een bedrijf voor juridische dienstverlening aan midden- en kleinbedrijf. Er werken op dit moment tien mensen.
Wat opvalt aan de vacature: “Je bent gewend zelf opdrachten te verwerven en sociale media te gebruiken”

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij bent een jurist die ook nieuwe klanten werft. Dat ga je vooral doen in het midden en oosten van Nederland, want daar heeft De Raadgevers minder klanten dan in andere regio’s, zegt directeur Leen van Stappen. Je regelt nieuwe klanten via je netwerk en houdt je bezig met bestaande klanten. Je gebruikt sociale media en je blogt over een onderwerp waarin je gespecialiseerd bent, bijvoorbeeld de juridische aspecten van de paardensport.

En je zorgt dat klanten bij je blijven door zelf regelmatig contact te zoeken. Verandert er iets in de cao? Bel het bedrijf even om uit te leggen wat dat voor hen betekent. Merk je dat een klant hard groeit? Jij stelt voor om de algemene voorwaarden van dat bedrijf aan te passen. Van Stappen:

“Daar hoeft de klant niet extra voor te betalen. Het gaat erom dat wij een meerwaarde zijn voor de klant, waardoor hij bij ons blijft.

Wat verdient dat?

Je verdient een gemiddeld salaris, aangevuld met een eventuele bonus. “Die bonus geven we als je klanten aan je weet te binden”, zegt Van Stappen.

Waarom zoeken ze iemand?

“In 2013 moesten we helaas een aantal collega’s ontslaan omdat het aantal klanten terugliep, maar nu groeien we weer”, zegt Van Stappen. Aan jou dus om die klanten vast te houden en het aantal verder uit te breiden.

Wat voor collega moet je zijn?

Van Stappen gaat er vanuit dat je goed thuis bent in juridische zaken. “We zoeken geen hijgerige verkoper, maar iemand die de juiste vragen stelt en er zo achter komt waar de klant behoefte aan heeft.” En je kunt vervolgens goed uitleggen waarom jij in die behoeftes kunt voorzien. Dat is volgens Van Stappen het verschil met werken als regulier bedrijfsjurist.

“Daar gaat het om juridische kennis toepassen in een besloten omgeving. Wij verwachten dat je ons kunt vertegenwoordigen bij een nieuwjaarsborrel van een klant.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je moet veel werven en netwerken. Zoiets moet je wel willen. Van Stappen vindt het een extra uitdaging, en hij hoopt dat jij gaat helpen met nieuwe ideeën om het contact met klanten te zoeken en te onderhouden. “Dus als je bijvoorbeeld met je klanten wilt kunnen chatten, dan regelen we dat.”
Zolang je maar niet te amicaal wordt.

    • Pim Brasser