Vrouwelijke agenten op hun maagdelijkheid onderzocht

Vrouwen die in Indonesië politieagent willen worden, moeten structureel een maagdelijkheidsonderzoek ondergaan. Pas na de inwendige ‘twee-vingerstest’ kunnen vrouwen toetreden tot het politiekorps, schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een gisteren gepubliceerd rapport. Nog geen maand nadat progressief Indonesië enthousiast reageerde op het recordaantal van acht vrouwen in de nieuwe regering, blijkt dat het land nog een lange weg te gaan heeft.

HRW sprak met acht vrouwen die de test ondergingen. De maagdelijkheidsonderzoeken werden uitgevoerd door vrouwelijke artsen in ziekenhuizen van het leger of de politie. Zij noemen het stuk voor stuk een vernederende ervaring. „Ik was bang na het onderzoek geen maagd meer te zijn”, zegt een 24-jarige vrouw die zeven jaar geleden het onderzoek onderging in Makassar. Een 18-jarige vrouw zegt dat ze een keuze kreeg: de test doen of zich terugtrekken. „Ik had niet het gevoel te kunnen weigeren”, zegt ze.

HRW schrijft dat de onderzoeken in strijd zijn met internationale mensenrechtenverdragen waarbij Indonesië verdragspartij is.

Waarom de Indonesische nationale politie wil weten of vrouwelijke cadetten maagd zijn, is onduidelijk. De uitslag maakt voor toelating niet uit. Ook vrouwen die bij indiensttreding geen maagd zijn, mogen boetes uitdelen en het verkeer dirigeren. Deels lijkt het onderzoek voort te komen uit onwennigheid. Slechts 21.000 van de 400.000 leden van de nationale politie is vrouw. Deels zal het te maken hebben met heersende religieuze praktijken. Circa 80 procent van de islamitische vrouwen in Indonesië is besneden.

De politie in Indonesië is notoir corrupt en daardoor weinig geliefd. De politie bel je alleen als je tegen betaling met zwaailichten door de files gelaveerd wil worden, is een veelgehoorde grap. Die hoon geldt voor alle Indonesische agenten – man en vrouw.

    • Melle Garschagen