In de gevangenis is Dick V. voorlopig het veiligst

Dick V. staat bekend als de man die Holleeder een gebroken kaak sloeg. Sindsdien staat hij op een dodenlijst.

None
Foto Thinkstock

Hij deed iets dat vrijwel geen enkele crimineel doet: vrijwillig naar de gevangenis gaan. Vechtsporter en beveiliger Dick V. vreest voor zijn leven. De politie heeft aanwijzingen uit de onderwereld dat V. op een dodenlijst staat. Maar vluchten is geen optie. Dick V. wordt door justitie verdacht van afpersing, bedreiging, mishandeling, poging tot doodslag en lidmaatschap van een criminele organisatie en werd tijdelijk vrijgelaten. Omdat hij geen bescherming kreeg, ging hij onlangs terug naar de bajes.

Gisteren begon de behandeling van zijn strafzaak bij de rechtbank in Haarlem. De aanklacht tegen V. telt elf punten. Lidmaatschap van een criminele organisatie, mishandeling en afpersing vormen de hoofdmoot op de dagvaarding. Naast V. moet een serie andere verdachten zich melden in deze zaak, onder wie Willem Holleeder.

Geflankeerd door twee parketwachters luistert Dick V. naar zijn eigen stem, in het geheim opgenomen door de politie. V. hoort zichzelf opgewonden vertellen hoe hij mensen „in elkaar ramde”, van hun stoel sloeg of „een kets gaf”. Opschepperij, zegt de 49-jarige V. tegen de rechter. Hij is beveiliger. Ook in zijn branche is een goed imago belangrijk.

Van zijn bravoure is in de rechtbank weinig over. Diepe groeven tekenen zijn ongeschoren gezicht. Zijn voeten draaien dwangmatig rondjes op de poten van zijn stoel. Als hij voorover leunt, barst zijn gespierde torso bijna uit het grijze vest dat hij draagt boven een modieus gescheurde spijkerbroek. Tegenover de rechter zit een gekooide vechtsporter.

De angst van V. is reëel. Twee weken geleden werd zijn vriend Hans Nijman geliquideerd. Nijman en Dick V. runden een fitnessclub en vechtsportschool: Topteam Beverwijk. Waarom Nijman is vermoord, is onduidelijk.

Advocaat Nico Meijering ziet in de behandeling van Dick V. een bevestiging van zijn theorie dat politie en justitie met waarschuwingen aan het adres van criminelen vooral onrust willen zaaien in de onderwereld. Die onrust, zegt Meijering, maakt het makkelijker om informatie te verzamelen. Meijering: „Mijn cliënt is meerdere malen benaderd door rechercheurs die inlichtingen verzamelen in het milieu. Eerst kwamen ze met de mededeling dat hij op een dodenlijst stond. Daarna met de vraag of hij dingen weet waarmee criminelen lang achter de tralies kunnen worden gezet.”

Volgens Meijering weigeren politie en justitie Dick V. te beschermen, omdat hij niet wil praten. Officier van justitie Koos Plooy ontkent dat. Je wilt weten van wie de dreiging komt als iemand door de politie wordt gewaarschuwd omdat zijn leven in gevaar zou zijn, aldus Plooy. „Om iemand te kunnen beschermen, moet je weten uit welke hoek de bedreiging komt.”

Dick V. heeft er wel een theorie over. Hij vertelt tegen de rechter dat de problemen zijn begonnen op het terras van Brasserie De Joffers in Amsterdam. In oktober 2012 kwam V. daar naar eigen zeggen toevallig langs met medeverdachte Danny K. toen ze Willem Holleeder zagen zitten. Volgens V. wilde hij met Holleeder gaan praten over een kwestie uit het verleden. Maar toen Holleeder opsprong uit zijn stoel, sloeg V. hem zo hard dat zijn kaak op twee plaatsen brak. Volgens V. vertelde de politie hem daarna dat hij op de dodenlijst van Holleeder stond.

Over de kwestie die hij met Holleeder wilde bespreken, blijft Dick V. vaag. Hij verwijst naar hoofdverdachte Danny K., die zou hebben gezegd dat Holleeder zijn borst kon natmaken. Wat K. daarmee bedoelde? Dat weet Dick V. niet. Danny K. en Willem Holleeder moeten zich later in deze zaak verantwoorden.

    • Jan Meeus