Ik doe alleen aan window shopping

Funda Saydam (34) werkt sinds twee jaar in de thuiszorg. Ze woont in Gelderland, bij een vriendin omdat ze een eigen woning nu niet kan betalen. Binnenkort is ze drie maanden werkloos.

None
Foto Peter de Krom

‘Ik help mensen met dingen die ze zelf niet meer kunnen. Dat sociale aspect maakt het extra leuk: mensen uit hun isolement halen. Ik werk 21 uur per week, maar binnenkort moet ik stoppen. Een werkgever mag maximaal drie keer een tijdelijk contract geven, daarna moet hij je een vast contract bieden. Mijn werkgever doet dat niet. Wel mag ik na drie maanden opnieuw worden ingehuurd. Tot die tijd ben ik werkloos. Een WW-uitkering wil ik niet, dus zoek ik iets voor de tussentijd.

Het is lastig om jezelf zo goed mogelijk te verkopen met je cv en motivatiebrief. Ik heb het gevoel dat je direct wordt afgewezen als je geen vakspecifieke cursussen hebt gevolgd. Dat ik snel leer en goed kan aanpakken lijkt onbelangrijk.

Vóór de thuiszorg heb ik als stewardess gewerkt voor een Turkse vliegmaatschappij. Ik bouwde geen pensioen op en verdiende het minimumloon. Schadeposten zoals dekentjes die door reizigers werden meegenomen, gingen van ons salaris af. Met een weekrooster kon ik nooit sociale dingen plannen met vrienden. Dat wil ik niet meer.

In de thuiszorg verdien ik ongeveer 750 euro per maand. Dat is geen vetpot. Soms verdien ik een paar honderd euro bij met acteren of modellenwerk. Met mijn online portfolio op mijn site Funda’s Philosophy hoop ik op meer opdrachten. Met 1.250 à 1.500 euro per maand, zou ik tevreden zijn.”

‘Op dit moment woon ik bij een vriendin. Ik betaal mee aan de woonkosten en leef zuinig. Met mijn salaris is een eigen woning moeilijk. Vrije tijd betekent voornamelijk thuis zijn. Ik ga zelden uit eten of stappen. Shoppen is voor mij window shopping: lekker kijken en voelen in plaats van kopen, dan ben ik toch op de hoogte van de trends. Dat lijkt misschien saai, maar met een minimaal budget kun je nu eenmaal niet zoveel.

Als ik thuis ben, vind ik het leuk om dingen te creëren. Het is mijn droom om ooit een documentaire te maken over ‘het heilige huwelijk’. Daarin wil ik opvattingen hierover laten zien van verschillende religieuze stromingen zoals tantrisch boeddhisme. Dit kost veel tijd.

Verder schilder ik en recycle ik sieraden. Ik krijg oude sieraden van mensen, zoals oorbellen waar er nog maar één van over is of ik koop oude sieraden op rommelmarkten. Daar maak ik bijvoorbeeld hangers van. De sieraden zet ik online. Ooit hoop ik er een markt voor te vinden. Nu is het nog een hobby die geld kost. Als ik geld overhoud, neem ik het mee naar de volgende maand. Dan besteed ik het aan andere noodzakelijke dingen, zoals het betalen van mijn eigen risico voor zorgkosten.”

    • Alexandra Smith