Het is internationale mannendag - vrouwen, niet klikken

Portrait of a brutal bearded man wearing white t-shirt
Portrait of a brutal bearded man wearing white t-shirt Foto iStock

Ha, goeiemorgen. En gefeliciteerd. Want vandaag is het internationale mannendag. Dat is volgens de organisatie van dit jaarlijkse hoogtepunt best belangrijk:

“International Men’s Day includes a focus on men’s and boy’s health, improving gender relations, promoting gender equality, and highlighting positive male role models. It is an occasion for men to celebrate their achievements and contributions, in particular their contributions to community, family, marriage, and child care while highlighting the discrimination against them.”

Tuurlijk. Maar het betekent ook dat je vandaag mag doen waar je zin in hebt. Met je schoenen op de bank, goed stuk vlees op de barbecue, sport op de televisie en een mooie vrouw of man aan je zijde is het vandaag jouw dag. Daarom hier een paar grafieken voor en over jou.

Mannen, NRC Q zit ook op WhatsApp. Meer mannendingen direct op je telefoon? Volg en deel ons.

Mannen zijn in de minderheid

Allereerst, hoeveel mannen zijn er eigenlijk in Nederland? Bijna net zoveel als dat er vrouwen zijn, hoewel vrouwen wel in de meerderheid zijn. De verhoudingen zijn eigenlijk al jaren hetzelfde.

Aan de slag

Aan het werk vandaag? Dan is de kans groot dat je in de handels- of vervoersindustrie of de horeca aan de slag bent. Daar werkten in 2012 bijna één miljoen Nederlandse mannen. Veel zeldzamer zijn de onroerendgoedmannen. Dat is de bedrijfstak met het minste aantal werkzame mannen.

We bezoeken massaal sportwedstrijden

Straks is de werkdag eindelijk voorbij. Je komt thuis en wat doe je dan? Je zet de televisie aan voor je favoriete club of je duikt het stadion in. Want daar steken jij en al je medemannen miljarden euro’s in. Dit zijn wereldwijd de meest bezochte sportcompetities.

Je eet vlees…

Van al die sport op televisie krijg je honger. Niks quinoa, tijd voor barbecue. Maar wat gooi je daar dan op? Het liefst een hamburger, zeggen mannen in Amerika.

En drinkt bier

Als je dan toch bezig bent, kan je er net zo goed een lekker koud biertje bij pakken. Die kan je het goedkoopst krijgen in de winkels van Warschau, terwijl je beter geen bier kan kopen in Oslo. In Amsterdam is het bier trouwens ook nog best betaalbaar.

Ondanks dat val je ook nog in de smaak…

Al dat voetbal, vlees en bier; je vraagt je wel eens af wat vrouwen nou aantrekkelijk vinden aan mannen. Nou, ook daar is een antwoord op. Als je een open lach hebt, kun je eten, drinken en televisie kijken wat je wilt. Althans, volgens een onderzoek in Duitsland.

Maar daar doe je dan ook je best voor

We doen ook echt wel ons best om er een beetje mooi uit te zien. Liefst 7 procent van alle mannen wereldwijd staat elke ochtend meer dan twintig minuten voor de spiegel.

Je geeft er bakken geld aan uit

Mannen geven ook veel geld uit aan luchtjes - ze willen wel lekker ruiken. Daaraan besteden ze wereldwijd miljarden per jaar - net als vrouwen overigens.

Een laatste redmiddel

En tsja, als je geen mooie vrouw of man kan vinden is er altijd nog het internet. Want er is best veel Nederlandse content te vinden voor de (alleenstaande) man.

Fijne dag.

    • Sam de Voogt