Het CDA wil een provisieverbod bij zorgpolissen

Foto ANP / Martijn Beekman

Het is ongewenst dat vergelijkingssites verdienen aan het verkopen van zorgpolissen. Net als bij hypotheken zou er een verbod op provisies moeten gelden. Dat heeft CDA-parlementariër Hanke Bruins Slot vanmiddag gezegd in een debat in de Tweede Kamer.

Vergelijkingssites zeggen onafhankelijk te zijn, maar zijn soms in handen van een zorgverzekeraar zoals Independer dat eigendom is van Achmea (Zilveren Kruis, Avéro). Daarnaast is onduidelijk welke commissie de sites ontvangen bij de verkoop van polissen. “Ze lijken onafhankelijk”, zegt Bruins Slot.

Niet altijd in belang van de klant

Verleden jaar bleek uit onderzoek van deze krant dat vergelijkingssites tot wel 100 euro per commissie ontvangen voor verzekerden die overstappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar. Bruins Slot:

“In de financiële sector is geconstateerd dat de provisiebetaling voor een prikkel zorgde bij adviseurs en bemiddelaars om producten van een bepaalde aanbieder te verkopen. Hierdoor wordt niet altijd in het belang van de klant geadviseerd.”

Voor overlijdensrisicoverzekeringen en woninghypotheken zijn commissies sinds 2013 verboden. Zorgpolissen vallen nu nog buiten het provisieverbod omdat het eenvoudige schadeverzekeringen zouden zijn, maar de dekking van ziektekostenpolissen is de laatste jaren snel ingewikkelder geworden.

Bruins Slot verzocht de minister vanmiddag zorgpolissen hier niet meer voor uit te zonderen. De Tweede Kamer behandelt vandaag en morgen de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Lees ook in NRC Handelsblad: Verzorgen is meer dan billen wassen (€).

    • Jeroen Wester