Tv-avond voor West-Afrika lastige klus door ebolavrees bij BN’ers

None

Het wordt voor de Samenwerkende Hulporganisaties nog moeilijk om geld op te halen voor landen die met ebola kampen. De ramp is lastig in beeld brengen en Bekende Nederlanders zien het niet zitten om naar West-Afrika af te reizen, zegt woordvoerder Barbara Bosma. „Mogelijk loopt Giro 555 miljoenen mis.”

De Samenwerkende Hulporganisaties bereiden een dagvullend tv-programma voor op vrijdag 28 november. Maar er is gebrek aan pakkende beelden. Bij een aardbeving kunnen mensen in Nederland het leed van de ramp duidelijk zien, legt Bosma uit. Maar in de getroffen landen is de ziekte op het eerste gezicht niet zichtbaar. Mensen durven niet naar het ziekenhuis. Kinderen gaan niet meer naar school. En lege ziekenhuizen en scholen zijn niet genoeg om de omvang van de ramp duidelijk te maken. Als dan ook nog eens geen bekende mensen op locatie willen staan, wordt een tv-show maken lastig.

Bekende Nederlanders willen niet afreizen uit vrees voor besmetting. Ook verzekeraars doen nog wel eens moeilijk en het thuisfront steigert, vertelt Bosma. „We weten van mensen die naar de gebieden zijn gegaan dat ze, terug in Nederland, soms met de nek worden aangekeken. Mensen durven hen de hand niet te schudden. Kinderen van ouders die naar ebolanden zijn afgereisd, krijgen vragen van klasgenootjes of ze wel naast hen kunnen zitten. ” Die angst is volgens Bosma begrijpelijk, maar niet gerechtvaardigd.

Die vrees leeft ook in Vierhouten, sinds gisteren bekend werd dat Artsen zonder Grenzen in een huis in het dorp op de Veluwe buitenlandse medewerkers opvangt die terugkomen uit ebolagebied. Artsen en verplegers zitten daar hun incubatietijd van drie weken uit, alvorens door te reizen naar hun thuisland. De ruim 700 inwoners krijgen vandaag uitleg op een voorlichtingsavond.