Smartphone past muziek aan aan gemoed

Bent u in een contemplatieve bui en wilt u naar rustige achtergrondmuziek luisteren? Of verkeert u in een uitgelaten stemming en heeft u vooral behoefte aan een opzwepend deuntje? Volgens een onderzoek van de Universiteit van Oslo kunnen sensoren aan de manier waarop we ons bewegen detecteren in welke gemoedstoestand we ons bevinden. Vervolgens zorgen die sensoren, die bijvoorbeeld aan de onderkant van je schoenen zijn aangebracht, ervoor dat een smartphone de meest geschikte muziek laten horen.

„Tot nu toe gaat het om muziek, die speciaal voor dit experiment gecomponeerd is. Sensoren beïnvloeden alleen het tempo van de muziek en de akkoordenopeenvolging”, vertelt onderzoeker Kristian Nymoen aan de telefoon. „Maar het is niet ondenkbaar om op termijn ook bijvoorbeeld een blues van Eric Clapton in verschillende varianten te laten horen.”

Op videowebsite Vimeo heeft Nymoen het filmpje Funky Sole Music geplaatst, waar te zien is hoe bijvoorbeeld het tikken met de hiel het muziektempo verhoogt, terwijl na een andere beweging met de voet de elektronische piano aan een solopartij begint. Nymoen is in onderhandeling met een bedrijf en verwacht dat er over een jaar een commercieel product op de markt zal verschijnen.