Ebola richt veel minder economische schade aan dan gedacht

Meer dan 200 man medisch personeel uit China is in Liberia om te helpen de ebola-uitbraak tegen te gaan. Volgens de Wereldbank is het aan de wereldwijde aanpak van het virus te danken dat het niet verspreid is, en is daarmee de ergste economische schade voorkomen.
Meer dan 200 man medisch personeel uit China is in Liberia om te helpen de ebola-uitbraak tegen te gaan. Volgens de Wereldbank is het aan de wereldwijde aanpak van het virus te danken dat het niet verspreid is, en is daarmee de ergste economische schade voorkomen. Foto AFP / Zoom Dosso

De economische schade als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika lijkt veel minder erg uit te pakken dan aanvankelijk becijferd. De Wereldbank stelt het verwachte schadebedrag van maximaal 32 miljard dollar nu bij naar 3 tot 4 miljard.

De 32 miljard dollar (25,5 miljard euro) die de Wereldbank eerder berekende was het ‘worst case scenario’, zei de hoogste econoom voor Afrika bij de Wereldbank Francisco Ferreira vandaag tijdens een lezing in Johannesburg. “Het risico is verlaagd, omdat de ziekte in sommige landen succesvol is ingedamd”, zei Ferreira volgens persbureau Reuters. “Het is niet nog lager omdat er een hoge mate van paraatheid en focus aanwezig moet blijven.”

De Wereldbank noemde het bedrag van 32 miljard dollar in oktober, toen de bank een mogelijke significante uitbraak buiten de zwaarst getroffen landen Guinee, Sierra Leone en Liberia meerekende. Dat zou de regio potentieel tientallen miljarden aan dollars in internationale handel en toerisme kunnen gaan kosten. De reactie op ebola kwam daarna op gang, en dat heeft de economische schade in de hand gehouden.

Niet achterover leunen

Ferreira zei dat de economische schade alsnog uit de hand kan lopen als autoriteiten nu achterover gaan leunen. De toeristische sector heeft sowieso zwaar te lijden onder de epedimie. Angst voor het virus is de belangrijkste reden voor reizigers om weg te blijven uit het continent, want zelfs Afrikaanse landen waar geen gevallen van ebola zijn geweest als Kenia en Zuid-Afrika voelen daar de gevolgen van.

Ebola heeft volgens de laatste schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO van 14 november aan zeker 5.177 mensen het leven gekost.

    • Peter van der Ploeg